Медия без
политическа реклама

Всяка пета жена у нас е преживяла насилие от партньора си

Случаите са над 1400 за миналата година

Теодора Станимирова
Няколко драстични случая на насилие над жени предизвикаха протести в цялата страна миналата година.

21% от жените в България са преживели насилие от партньор по време на връзка в зряла възраст. През 2023 г. при домашно насилие са убити над 20 жени, а случаите на домашно насилие са били почти 1400. Тези данни бяха изнесени на конференция за превенция и защита от домашно насилие, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, Института по публична администрация и Асоциация „Деметра“.

Решенията за този проблем често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва вицепремиерът Мария Габриел в приветствието си. Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, допълва тя.

В България има смесване на понятията, коментира депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева. Откъслечните данни, които има, благодарение на неправителствените организации, показват, че домашното насилие се осъществява и към мъже, деца, както и от по-млад към по-възрастен роднина, каза тя. По думите ѝ е важно да спрем да говорим за домашното насилие единствено и само над жени. 

"Домашното насилие бе темата, която дефинира 2023 г. Тя провокира обществена енергия, която показа, че българското общество е европейско", коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му обаче политиците не са използвали тази енергия, докато усилията на обществото по тази тема трябва да продължат да стоят на дневен ред.

Ключови думи:

домашно насилие

Още по темата