Медия без
политическа реклама

Нито една форма на насилие няма оправдание, каза премиерът в обръщение

Пред Съдебната палата отново се събраха протестиращи срещу домашното насилие

25 Ноем. 2023ОбновенаТеодора Станимирова
Теодора Станимирова
Лошото време не уплаши протестиращите срещу домашното насилие.

В Международния ден за борба с насилието над жените имам едно силно послание: Нито една форма на насилие няма оправдание. Това каза в специално обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, премиерът акад. Николай Денков. Той припомни, че през 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България. Общо 1359 са регистрираните случаи на домашно насилие и това са само тези, за които има информация, съобщи БТА.

По думите на премиера това не е само за проблем на жените. "Проблем е за всеки, който се чувства слаб и има усещането, че по-силният има възможност да го нарани, дори да го убие...”.

„Борбата срещу насилието над жените е на всички нас: съседи, роднини, колеги. Всеки знак за насилие трябва да бъде адресиран, всяка рана трябва да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и колеги. Няма да позволим те да живеят в агресия. Насилието няма оправдание,“ каза в заключение акад. Денков. 

По повод международния ден за елиминиране на насилието над жени в София се проведе и шествие, което тръгна от Съдебната палата. „Докато чакаме ефективно законодателство и добрите практики в институциите, които с години ни обещават да станат реалност, ние продължаваме да усилваме гласовете на тези, които вече не са сред нас и да се свързваме с международната борба срещу насилието над жени“, заяви Надя от екипа на Феминистки мобилизации, които са организатори на протеста. По нейни думи всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години в страната е била насилвана от настоящ или бивш партньор, а случаите на домашно насилие за първите осем месеца на годината са се увеличили с 60%.

Деси, която беше сред присъстващите, открои важността на близките в случаите на насилие. „Колкото повече говорим, толкова повече жени ще имат силата да осъзнаят първо дали са във връзка, в която са подложени на насилие и ако да, да потърсят помощ и да знаят, че има към кого да се обърнат и има на кого да споделят“, каза тя и напомни, че насилието не е любов. Само като се подкрепяме можем да победим насилието, каза и Габриела Банкова, която от две седмици протестира с гладна стачка заради отказ на съда да промени документите ѝ така, че да съответстват на пола ѝ.

„Насилието има много форми – психическо, физическо, насилие от работодатели, насилие от безработица, та ако щете даже и има насилие във висшите учебни заведения към студентките“, посочи друга протестираща. Като „минимално усилие“ бяха определени промените в закона от активистката за правата на жените Алех. Според нея са изключително важни превенцията на насилието и образованието, защото „ако хората не се образоват и не успяват да разпознаят насилието, просто няма накъде да вървим“, заключи тя.

 

СТАТИСТИКА

През 2023 г. най-малко 20 жени са загубили живота си в условията на домашно насилие по данни на сайта spasena.org. А в световен мащаб близо 89 000 жени са загубили живота си през последните 20 години. От началото на следващата година предстои да влязат част от новите промени, които се въведоха в борбата срещу насилието над жени.

В интервю за БТА главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза главният секретар на МВР.

Ключови думи:

домашно насилие

Още по темата