Медия без
политическа реклама

БХК обжалва отказа на прокуратурата да иска разпускане на "Възраждане"

Постановлението за отказ е само привидно юридически издържано и авторитетно, смята правозащитната организация

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
Илияна Димитрова
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Българският хелзинкски комитет обжалва отказа на Софийската градска прокуратура да иска от съда разпускането на партия "Възраждане". За това наред с БХК настояваха и редица общественици, които в край на юли м.г. подписаха сигнал до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Наблюдаващият прокурор обаче прие, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса. "Възраждане" е парламентарно представена, тя подлежи на контрол от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ така също и по Закона за МВР. Прокуратурата също има инструментариум, ако има данни за престъпление. А "Възраждане" не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама, бяха аргументите на градската прокуратура, която цитира и богата практика на съда в Страсбург.

Сега БХК настоява Софийската апелативна прокуратура да отмени това постановление и "да бъдат анализирани в пълнота фактите по казуса и да се отстранят очевидните грешки, например превратното цитиране на решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)".  

От съдържанието на постановлението се разбира, че досега прокуратурата не е предприела нищо по разследване и изясняване на фактите и обстоятелствата, с които 120 граждани се обърнаха към и.ф. главния прокурор Сарафов, притеснени от дейността на "Възраждане", смята правозащитната организация.

Според нея постановлението е само привидно юридически издържано и авторитетно. БХК дава и пример за некоректно позоваване на практиката на ЕСПЧ. Прокурорът е цитирал решение на ЕСПЧ по казуса с турската партия Рефах, което обаче не е окончателно. Впоследствие Голямата камара на Съда в Страсбург е взела единодушно решение за одобряване действията на държавата за забрана на ислямистката партия. Това окончателно решение не е попаднало на вниманието на прокуратурата, отбелязва БХК.

В жалбата са допълнени и нови антисемитски действия на "Възраждане", които според БХК дават основание и за прекратяването, и за разпускането на партията.

Конституционният съд също може да обяви партия за противоконституционна и това е основание за прекратяването ѝ. "Главният прокурор още не е отговорил дали смята да сезира Конституционния съд", оплакват се от БХК.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата