Медия без
политическа реклама

Съдът остави главния прокурор да крие преписките за Нотариуса

27 Май 2024
БХК поиска от главния прокурор детайлна информация за преписките, свързани със сочения за съдебен брокер Мартин Божанов, но се оказа, че това е тайна.
БГНЕС
БХК поиска от главния прокурор детайлна информация за преписките, свързани със сочения за съдебен брокер Мартин Божанов, но се оказа, че това е тайна.

Административният съд - София град (АССГ) отказа да задължи и.ф. главния прокурор да отговори какво е установила проверката на делата, свързани с убития през януари Мартин Божанов - Нотариуса. Това съобщи Българският хелзинкски комитет, който е водил дело по Закона за достъп до обществена информация.

БХК поиска от главния прокурор детайлна информация за преписките, свързани със сочения за съдебен брокер Божанов. На 6 февруари прокуратурата официално съобщи, че справка в деловодната ѝ система установява, че от 2004 г. до февруари  2024 г. има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна - обвиняем, жалбоподател, свидетел и др. БХК иска да получи техните деловодни номера, година, наблюдаващи прокурори, работни квалификации, фаза, в която се намират, актове, с които са решени, както и докладите от проверки, извършени през последните пет години, във всички евентуално ангажирани с казуса прокуратури, в това число софийските районна, градска и апелативна прокуратура. 

Организацията не иска достъп до материали по висящи разследвания. Но по деловодните данни на преписките могат да се правят справки в публичния електронен портал на прокуратурата. Редът за достъп до деловодните данни за прокурорските преписки под никаква форма не е регламентиран в НПК. Деловодната дейност е уредена в инструкция на главния прокурор, която той никога не е публикувал, тъй като намира, че тя изобщо не представлява нормативен акт. Деловодните данни не са защитена от  закона тайна. Неясно е как оповестяването на тези числа може да компрометира разследване. В същото време чрез тях всеки може да провери състоянието на преписка през онлайн регистъра, обяснява БХК.

През март обаче тогавашната заместничка на Сарафов, която сега е служебен правосъден министър, Мария Павлова, отказва да предостави исканите данни на БХК. Според нея търсената информация "не попада в кръга на обществената информация по дефиниция" и "за нея се прилагат нормите на НПК". НПК казва, че достъпът до материалите от разследването се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор. 

БХК завеждат дело, но АССГ потвърждава отказа и на практика засекретява номерата на преписките и актовете по тях. Според съдия Красимира Милачкова "несъмнено, обстоятелствата по процесното заявление, са от изключителна значимост за обществото", но "НПК [...] предвижда, че развиващото се при предварителна проверка или досъдебно производство, се охранява от т. нар. следствена тайна".

Организация обаче прави паралел с това, че без проблем е получила от Софийската градска прокуратура номера на преписката и името на наблюдаващия прокурор по делото, водено за убийството на Божанов. В друго решение на АССГ по-рано този месец главният прокурор беше задължен да предостави данните за всички производства (в това число техните номер, година, прокуратура и предмет), във връзка с които има постъпили жалби за нарушение на Европейската конвенция по правата на човека.

Решението на АССГ е окончателно. "Така със съдействието на съда, всяка информация за осъществения (или не!) от главния прокурор контрол в прокуратурата във връзка с изключително тревожни явления, придобили гражданственост като  "разпъване на прокурорски чадър", "поставяне на разследването на трупчета" и съставянето на прокурорски "шпицкоманди", остава грижливо скрита зад паравана на следствената тайна", коментират от БХК.

За преписките, свързани с Нотариуса, си припомнете тук:

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, с която "Сега" разполага.

Цялото решение на съдия Красимира Милачкова по делото за достъп до информация вижте тук:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата