Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата се заема с проект за 85 млн. лв. на община Варна

Разследването е срещу висш чиновник и е заради поръчка за автобуси

03 Дек. 2021Обновена

Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна. То е срещу висш чиновник, чието име държавното обвинение не назовава и е заради поръчката за автобуси за 85 млн.лв. 

На 02.12.2021 г. в Специализирана прокуратура бяха получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на община Варна. Тя е за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева, пишат в официално съобщение от държавното обвинение.

Преписката била разпределена на случаен принцип на прокурор от Специализирана прокуратура. Извършеният анализ на 7-те тома материали довел до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер.

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ влязоха днес в община Варна.

Същия ден с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство. То е за това, че през периода от 25.10.2019 г. до 21.07.2021 г. длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Въпросният проект е финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Досъдебното производство е за престъпление по служба.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

 

Проверката за купуването на електрически автобуси, която тече в някои общини, във Варна доведе до пращане на материалите на прокурор.

Специализираната прокуратура е изпратила на Европейската прокуратура образуваното досъдебно производство за евентуално извършени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в Община Варна, съобщи часове по-късно на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. Предстои Европейската прокуратура да прецени дали делото е от нейната компетентност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата