Медия без
политическа реклама

Прокуратурата шета и около Иван Портних

31 Май 2023
FB/Иван Портних
Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) ще приключи третия си мандат с прокурорски активности край себе си. Днес стана ясно, че му е пратена прокурорска призовка да се яви на разпит на 7 юни като обвиняем. Пред БНТ окръжният прокурор на Варна Красимир Конов отказа да даде подробности. 

Портних получи обвинение още миналата пролет - за фекалния разлив под Варненското езеро. До момента няма информация за движението на казуса. Текстът от Наказателния кодекс, по който е разследван, предвижда затвор от 1 до 5 години или глоба 5 до 30 хил. лв.: 

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) получи днес обвинение заради авариите във Варненското езеро, довели до фекални разливи.  Не е задържан. Разследването се води от Националната следствена служба, а варненската окръжна прокуратура го наблюдава.

Впоследствие Портних заяви многократно, че не се притеснява от проверки, защото те щели да установят истината. По казуса с разлива и спуканата тръба, която замърсяваше езерото в периода 2019-2020 г., кметът счита, че е уведомил всички възможни институции. Дали сегашната прокурорска шетня е свързана с този случай, предстои да се разбере.

Сигнали срещу Портних има и по казуса с т.нар. Дупка в центъра на Варна. По-специално - отказът му през 2017 г. да изпълни решението на общинския съвет за връщане на държавата на подарените от правителството акции от Пловдивския панаир. Отказът, а и последващи действия на община Варна, са в центъра на последните събития около Изложението, свързани с увеличението на влиянието на Георги Гергов в панаирното дружество. Но дали ще се стигне до обвинение и по този казус, към момента не е известно.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?