Медия без
политическа реклама

Кметът на Варна стана обвиняем

14 Апр. 2022Обновена
Иван Портних
FB/ Иван Портних
Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) получи днес обвинение заради авариите във Варненското езеро, довели до фекални разливи. Не е задържан.

Разследването се води от Националната следствена служба, а варненската окръжна прокуратура го наблюдава. За повдигането на обвинение се говореше усилено през последните седмици, появи се дори версия за арест и искане за отстраняването на Портних от поста. Към момента такава вероятност няма, той изпълнява задълженията си.

Текстът от Наказателния кодекс, по който е обвинен Портних, предвижда затвор от 1 до 5 години или глоба 5 до 30 хил. лв. Той касае замърсяване или допускане на замърсяване на "почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели".

Скандалът с фекалния разлив гръмна през 2020 г. Оказа се, че месеци по-рано е аварирала тръба на ВиК, макар да й е бил извършван ремонт по европейски проект. Различни институции започнаха да си прехвърлят вината. И макар да са знаели за аварията, тя не бе съобщена на обществеността, защото съвпадна с местния вот през есента на 2019 г. После ремонтът протече трудно, съпътстван от още произшествия. 

Няколко часа по-късно пресцентърът на община Варна разпространи следната позиция: "Към г-н Портних не е взета мярка за неотклонение. В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро. Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност".

 

Още по темата:

Огромни количества отпадна вода и фекалии се стичат ежедневно във Вaрнeнcкoтo eзeрo, aлaрмирaха варненци с писмо до медии, институции, граждански и природозащитни организации.
Фекалии замърсяват в огромни количества входа на Варненското езеро, показват снимки и клипове от последните дни. Причините за бедствието са две - аварирала отпадна канализация за около 30 000 души, плюс пасивност на институциите, които   месеци са наблюдавали безучастно.
Странно чувство за хумор прояви днес във Варна Бойко Борисов. То може да бъде окачествено и като дебелешко, и като искрено.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата