Медия без
политическа реклама

Пред Радев „Възраждане“ обеща да говори с ГЕРБ за първия мандат

Влизането ни в еврозоната трябва да се отложи поне с 20 години, обяви партийният водач Костадин Костадинов пред президента

09 Ноем. 2022
БГНЕС

„Възраждане“ смята въпроса за съставянето на правителство за най-важния проблем пред парламента и е готова да води разговори с ГЕРБ-СДС, когато партията на Бойко Борисов получи първия мандат за кабинет. Това обяви водачът на националистическата партия Костадин Костадинов пред президента Румен Радев.

Неговата формация е четвъртата поред, с която държавният глава се срещна в рамките на консултациите, които води преди да връчи мандата. Преди това Радев разговаря с ГЕРБ-СДС, ПП и ДПС.

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

„Считаме, че по отношение на първия мандат, след като бъде връчен, можем да водим разговор, но ще държим и ще настояваме на позициите, които сме имали преди това“, каза Костадинов. Той допълни, че партията му разполага и със собствен състав на правителство, който може да предложи, ако се стигне до третия мандат и президентът избере да й го връчи. По отношение на работата на парламента Костадинов най-общо коментира, че „Възраждане“ може да подкрепи „всяка една партия, която споделя нашите основополагащи виждания“.

С намеци от страна на президента Румен Радев, че нищо не е било направено за реформа на правосъдието при кабинета "Петков", премина срещата му тази сутрин с "Продължаваме промяната".

Всъщност, по-голямата част от срещата с Радев беше посветена на идеята на „Възраждане“ да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната. Темата поде държавният глава, който отбеляза, че нито законът за допитванията, нито Конституцията, позволяват да се организира допитване по ратифицирани международни договори.

Костадинов отвърна, че партията му предлага законови промени, които да позволят и такива референдуми, но призна, че този парламент едва ли ще ги разгледа. А след това обясни, че приемането на еврото трябва да се отложи, докато доходите у нас достигнат 90 процента от средните европейски доходи. Радев се поинтересува кога според него ще се случи това. Водачът на „Възраждане“ цитира мнение на неназовани експерти, според които това е възможно към 2043-2044 г., при това ако се запазят сегашните темпове на икономическо развитие.

Президентът приключи публичния разговор с едно примирително: „Добре.“

Без сблъсъци премина срещата между президента Румен Радев и ръководството на ДПС, на която бяха обсъдени настоящата политическа ситуация и криза.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата