Quantcast
Парламентът взе антинаградата „Биг брадър“ заради контрола над медиите | СЕГА
facebook
twitter

България

Парламентът взе антинаградата „Биг брадър“ заради контрола над медиите

304
Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация“ показва антинаградата, вдъхновена от романа на Джордж Оруел.

Подкрепата, която парламентът оказа на изпълнителната власт в опита й да сложи намордник на свободното слово, му спечели подобаващо признание – антинаградата „Големия брат“ за 2019 г. Позорният приз (името идва от книгата на Джордж Оруел “1984") е учреден от международната организация за защита на личните права Privacy International и се връчва на институции, които грубо нарушават правото на неприкосновеност на личния живот. 

Законодателният орган заслужи „отличието“, раздавано у нас от „Програма Достъп до информация“ и Интернет общество – България, в съревнование с ДАНС, прокуратурата и държавната антикорупционна комисия. Това, което наклони везните в полза на Народното събрание, бяха наскоро гласуваните от депутатите поправки в Закона за защита на личните данни, които позволяват на държавата да контролира журналистическите публикации. 

Под предлог, че прилагат европейския регламент за защита на личните данни (GDPR), правителството и депутатите дадоха на Комисията за защита на личните данни право да следи дали "обработването на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване, е законосъобразно". Комисията ще преценява по 10 критерия, подбрани по неизвестно какви основания, дали медиите са навлезли в частната сфера на дадена личност. Това създава реална заплаха от цензура.

„Връчвам тази награда, за да имат едно наум депутатите, когато правят закон за едно, да мислят и за всичко останало. Наградата не е толкова за самите критерии, колкото за това, че не е предвиден риск тези критерии да се превърнат в заплаха за словото“, посочи медийният експерт Георги Лозанов при връчването на приза, който представлява военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

 

ОЩЕ ОТЛИЧЕНИ

Освен държавни институции за антинаградата бяха номинирани и частни организации. Тук се съревноваваха СУ „Св. Климент Охридски“, частните съдебни изпълнители, болницата "Тримонциум" – Пловдив, и др. "Големият брат" бе присъден на „Център за обучение на педагогически специалисти“ ЕООД, допуснал изтичане на лични данни на над 9000 ученици и над 2000 родители.

Още

Унгария се врътна в последния момент, за да не изгуби 7,5 млрд. евро

03.10.2022

10646
По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

30.09.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4232
Партийни номади препускат из депутатските листи