Quantcast

Медия без
политическа реклама

Панов се оплака, че не му дават одита за разпределението на делата

06 Апр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получи прословутия одит за случайното разпределение на делата, едва след като публично обяви, че документът не му е предоставен. Това съобщиха от кабинета на Панов в понеделник. Шефът на върховния съд настоява Висшият съдебен съвет да качи на сайта си доклада за системата за случайно разпределение на делата "поради множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключенията в одита, направени през последните дни от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС". 

Правосъдният министър Данаил Кирилов свика заседание на Висшия съдебен съвет, в чийто дневен ред е включен въпросният доклад. Преди ден БНТ съобщи, че докладът сочи, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манупилирана, и в документа имало данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

От няколко дни главният прокурор Иван Гешев дава интервюта, в които твърди, че е установен пробив в системата и че това е срив в доверието на съдебната власт. СГП е образувала досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал от шестима членове на ВСС, петима от които са членове на съдийска колегия. “В одита има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита", каза Гешев пред БНР.

Държавното обвинение разследва дали неоторизирани лица са злоупотребили със системата за случайно разпределение на дела. Това съобщи пред жунралисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"По това, което чета, няма разлика между тази система, въведена 2015 г., и предишната. Всеки може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС и да види какъв натиск и лобиране има", твърди Гешев. Главният прокурор не скри, че ще използва случая за атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов, на когото щял да задава въпроси в четвъртък. "Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК", отбеляза още главният прокурор.

Още по темата