Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва дали някой е "джуркал" дела

Главният прокурор обяви, че одитният доклад на системата за разпределение в съдилищата е съпоставим с коронавируса

03 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова
Сийка Милева

Държавното обвинение разследва дали неоторизирани лица са злоупотребили със системата за случайно разпределение на дела. Това съобщи пред жунралисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура по сигнал на петима членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и един на прокурорската.

До това се стигнало след постъпил одит на централизираната системата за случайно разпределение на дела, която се използва от всички съдилища в страната. Той установил, че всеки, който има електронен подпис, може да влезе в софтуера и да определи кой съдия да гледа конкретно дело. "Констатирани са множество слабости в системата, които биха дали възможност за цялостна манипулация. Например, потребител с достъп до Районен съд - Враца е имал възможност да разпределя делата на районните съдилища в София, Димитровград, Велико Търново и навсякъде другаде", констатира Милева. 

От думите ѝ става ясно, че има данни, че адвокати са определяли конкретни съдии по търговски дела с висок материален интерес. Освен това IT специалистите, които са отговорни за поддръжката на системата, не са съдействали на одиторите. "На одитиращият екип, на който кадровият орган е възложил проверката, не му е бил осигурен пълен достъп до сървъра на системата, който се намира във Висшия съдебен съвет. Достъпът е отказан от служители на администрацията на Съвета и по-конкретно от неговите IT специалисти", посочи Милева и добави, че днес прокурор е отишъл във ВСС, за да получи пълен достъп до данните.

"Вече са започнали първите разпити на свидетели - това са хората, които са били ангажирани с поддръжката на сървъра", съобщи още говорителят на главния прокурор. "Темата е изключително важна, тъй като засяга обществените отношения в голям интерес, защото се отнася до върховенството на закона. С оглед на това досъдебното производство е взето под специален надзор от ВКП. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна и без значение опитите за натиск, които ще последват, заради това разследване. На карта е подложено доверието на цялото българско общество в съдебната власт. Прокутурата ще уведомява Европейската комисия оттук нататък", завърши Сийка Милева.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна коментира, че изводите в одитния доклад не могат да бъдат потвърдени категорично, тъй като на експертите не е даден достъп до сървъра във ВСС. Поради тази причина е назначена експертиза. "Ако се окаже, че е така, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в съдебната ни система". Потенциално е възможно да са засегнати стотици хиляди дела. Това е все едно да не сме имали правосъдие", заяви Гешев пред БНТ.

СЕГА ПРИПОМНЯ

Сагата със системата за случайно разпределение на дела започна, след като министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви публично, че е запознат как определени дела се "джуркат", за да се паднат на конкретен съдия. След тези му думи той беше поканен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов лично да се увери как работи софтуерът. След проверката си Кирилов на няколко пъти заяви, че е необходимо системата да бъде одитирана. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?