Медия без
политическа реклама

Отлъчените от ''Възраждане'' общински съветници са искали СОС да заработи

Те призоваха прокуратурата да се занимае с твърденията, че са им били предлагани постове и пари

13 Февр. 2024
БГНЕС
Бившият кадър на ''Възраждане'' и настоящ независим депутат Николай Дренчев.

За трусовете в партия ''Възраждане'' разказа независимият депутат Николай Дренчев на пресконференция в БТА. Миналата седмица той и народните представители Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от парламентарната група заради гласуването на софийските общински съветници от партията на националистите, които подкрепиха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за шеф на СОС. Бяха изгонени и общинските съветници Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова. Заради скандала ''Възраждане'' остана без група в СОС.

Пред журналисти Дренчев изтъкна, че много хора са харесвали ''Възраждане'' заради него самия като личност. Доказателство за това получил, след като през уикенда посетил хората в неговия избирателен район Ловеч. Той обясни, че решението му да остане в парламента като независим депутат, е било продуктувано от това, че ще бъде по-полезен на града.

В края на миналата седмица лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви в парламента, че причината да отлъчи тримата депутати, са гласувалите за Цветомир Петров общински съветници. Те са били номинации на Дренчев, Русчев и Арангелов. В тази връзка Дренчев иронично заяви, че ''по логиката на тричане'' липсва Деян Николов, тъй като общинският съветник Севдалина Петрова, която също е гласувала за кандидата на ПП-ДБ-СС, е негова номинация. Нещо повече, самият Костадин Костадинов също би следвало да има вина, тъй като той му е гласувал доверие. 

Вчера отлъчените депутати съобщиха, че ще останат в парламента, но като опозиция. Относно предстоящата ротация на кабинета ''Денков-Габриел'' Дренчев все още не е взел решение как ще гласува. "За мен самата ротация е една голяма загадка, какви промени ще се внесат, кой на кого точно е човек. Там нещата са много преплетени. Най-вероятно ще гласуваме против. Истината е, че виждаме, че това мнозинство и тази сглобка, са много вредни за страната'', каза Дренчев. И допълни, че нови избори няма да разместят пластовете в политическата конюнктура.

Противно на очакванията Дренчев не нападна бившият си ръководител Костадин Костадинов. Той заяви, че короната на лидера на националистите е тежка, но според него е напавил грешка. Трябва да се отбележи, че Дренчев дълго време бе сред най-доверените хора на Костадинов. ''Загърбвам ''Възраждане'' и затварям вратата зад мен с чисто сърце, с любов към всичките си съратници, без укор към никого, в това число към Костадин Костадинов и Деян Николов'', допълни независимият депутат.

Относно обвиненията на Костадинов, че изключените общински съветници са били подкупени, за да гласуват за Цветомир Петров, Красимир Гълъбов заяви, че е гласувал за Петров, за да се даде шанс на Столичния общински съвет да заработи.  ''Големите драми станаха след това. Обвиненията, че сме купени, продадени и че са ни платили с позиции в различни комисии. Ние получаваме комисии, като не сме платили нищо за това и на нас не са ни предлагали средства, както се твърди в медиите", добави още Гълъбов. И отрече да са му били предлагани милиони, нито да е ставало въпрос за такива суми. Отлъчените призоваха прокуратурата да се занимае с твърденията.

Ключови думи:

Възраждане, СОС

Още по темата