Медия без
политическа реклама

НС възложи на правителството да открие културен център в Молдова

Град Тараклия, в който мнозинството от жителите са етнически българи, е избран за негово седалище

13 Яну. 2023
В Тараклия има и български университет.
БГНЕС
В Тараклия има и български университет.

Народното събрание одобри тази сутрин решение, с което възложи на министъра на културата Велислав Минеков да открие и финансира български културно-информационен център в град Тараклия в Молдова. На Минеков се дава срок от 3 месеца да свърши подготвителната работа.

Градът, в който мнозинството от жителите са етнически българи, е център на едноименен административен район. В него българска диаспора съставлява около 66 процента от населението. В Тараклия се намира българско консулство, български университет, работи пресклуб на БТА, планира се също и откриването на Младежки мултикултурен център „Васил Левски“ през 2023 г.

Идеята за културно-информационен център получи зелена светлина от външното ни министерство. Дипломатите смятат, че това ще помогне Тараклия да се обособи като „модерен център на българската култура, традиции и просветителска дейност“ в Молдова, както обясниха пред парламентарната комисия по политиките за българите извън страната. От МВнР обаче изтъкнаха, че преди да се тръгне към откриването на центъра, трябва да се потърси подкрепата на страната-домакин.

Инициативата за центъра дойде от „Възраждане“, но както в парламентарните комисии, така и в пленарната зала днес беше приета с пълно единодушие от всички парламентарни групи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?