Медия без
политическа реклама

Незаконен пункт за ковид тестове бе затворен в Банско

Фалшивите сертификати се издават от името на лаборатория, вече уличена в същото в Пампорово

05 Февр. 2022
Илияна Кирилова

В Банско беше задържан мъж, който е правил незаконно антигенни тестове в хотели в курорта. Тестовете са извършвани от името на столична лаборатория, чиято дейност се разследва в още няколко града, съобщи БНР. Става дума за същата лаборатория, засечена да издава фалшиви сертификати в Пампорово.

Операцията срещу мобилната лаборатория в Банско, се планирала от две седмици, след като туристи подали сигнал в Регионалната здравна инспекция. Служители на инспекцията няколко пъти напразно обикаляли обекта, който всеки път се оказвал празен. Тогава инспекторите решили да се представят за туристи и по телефона поръчали услугата за вземане на бърз антигенен тест в един от хотелите.

След половин час на място пристигнал 40-годишен мъж, който взел пробите и сумата от 60 лева. Когато се върнал с резултатите, отразени в документ с печата на лаборатория „Генезис лайф“, бил задържан от полицейските служители. От направената проверка в офиса на мобилната лаборатория, служителите на РЗИ констатирали, че базата не отговаря на изискванията за провеждане на такива изследвания, а в националната система не са регистрирани положителни случаи от направени тестове от въпросното лице. Самата лаборатория не е регистрирана в местното РЗИ.

В обекта са открити консумативи за PCR изследвания, които са били с изтекъл срок на годност. Извършителят на тестовете е задържан за 72 часа, прокуратурата е започнала разследване.

Служител от медицинска лаборатория в Пампорово е задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу ковид, съобщи прокуратурата. годишният мъж, който работел по граждански договор в лабораторията, е с повдигнато обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон