Медия без
политическа реклама

Лаборант е задържан с 300 лв. за фалшив сертификат в Пампорово

Ако обвинението издържи в съда, го заплашват от 5 до 8 г. затвор

10 Яну. 2022
В България освен след ваксиниране и официално регистрирано преболедуване човек може да получи зелен сертификат и след тест за антитела. Те обаче трябва да са над определено количество.
Илияна Кирилова
В България освен след ваксиниране и официално регистрирано преболедуване човек може да получи зелен сертификат и след тест за антитела. Те обаче трябва да са над определено количество.

Служител от медицинска лаборатория в Пампорово е задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу ковид, съобщи прокуратурата. 48-годишният мъж, който работел по граждански договор в лабораторията, е с повдигнато обвинение. Според прокуратурата на 8 януари той неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерството на здравеопазването. За повдигнатото му обвинение законът предвижда от пет до осем години затвор и глоба до 10 000 лв. 

Предстои Окръжната прокуратура в Смолян да прецени дали да поиска от съда А.М. да бъде задържан за постоянно. Прокуратурата не съобщава какви мерки са предприети срещу човека, който е опитал да си купи фалшивия сертификат за антитела.

Това е поредната акция, свързана с издаването на фалшиви сертификати. Най-шумният случай беше от миналия ноември, когато кандидат-депутат бе разкрит от разследване на Нова тв като участник в схема за фалшиви сертификати за ваксинация. Досега обаче не е известно някой от случаите да е приключил с пращането на някого на съд и осъждането му.

В началото на годината премиерът Кирил Петков обеща "остра кампания" срещу фалшивите сертификати. Той се закани, че сертификатът на всеки ваксиниран, който почине от ковид, ще бъде проверяван.

Издаването на фалшив сертификат за ваксинация може да бъде доказано. Това обясни пред БНР адвокат Силвия Петкова.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата