Медия без
политическа реклама

Скиор загина след лавина на писта в Боровец

Туристите сами са предизвикали инцидента, като са минали през неразрешено място, където снегът не е бил стабилен

12 Февр. 2024Обновена
Част от ски пистите в Пампорово не работят след падналия тежък мокър сняг и подлежат на обработка.

Откриха тялото на скиора, затрупан от лавина на пистата "Маркуджик 3" в Боровец, съобщи Nova News, като се позова на Планинската спасителна служба.

По-рано днес стана ясно, че лавина е паднала и е затрупала трима гръцки сноубордисти и един скиор. Трима от тях са успели да измъкнат, но четвъртият е останал под снега. Издирването продължи няколко часа и в него участваха над 20 планински спасители и 4 кучета.

"Човекът е намерен. Изровен е от снега и го транспортираме към Боровец. Починал е, престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите, с които е бил", заяви Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в Боровец. По-късно той допълни пред БТА, че туристите сами са предизвикали лавината, като са минали през неразрешено място, където снегът не е бил стабилен.

Инцидентът е станал към 14.15 часа днес. 

От планинската спасителна служба казват, че снощи е навалял сняг премесен с дъжд и снежната покривка е много тежка. Инцидентът е станал в местност, която по принцип е лавиноопасна. От Българската лавинна асоциация твърдят, че са излъчили предупреждение за висока лавинна опасност, а пострадалите сноубордисти са карали извън пистата.

УДАР НА МЪЛНИЯ

Междувременно стана ясно, че мълния е поразила няколко основни лифтови съоръжения на Пампорово. Днес ски зоната работи частично.

Работи се по отстраняване на пораженията като се планира от утре цялата ски зона да бъде възстановена и отворена, заяви пред БТА Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

При гръмотевична буря, разразила се през последните дни в планинската област, в лифт зоната са паднали мълнии. Повечето от гръмотевиците са засегнали апаратура в района на връх "Снежанка", но са повредени и други лифтови съоръжения.

Част от ски пистите в Пампорово не работят след падналия тежък мокър сняг и подлежат на обработка. От курорта предупреждават скиорите да спазват всички знаци и табели в ски зоната. От утре зоната ще работи с нормално работно време.