Медия без
политическа реклама

Най-после на ГКПП "Капитан Андреево" заработи държавна лаборатория

Частната "Евролаб" все още изпълнява товарно-разтоварни работи

29 Февр. 2024
Премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев откриха държавната лаборатория на БАХБ на ГКПП Капитан Андреево

След като дълги години фитосанитарният контрол на вноса на плодове и зеленчуци от Турция през КГПП "Капитан Андреево" се осъществяваше от частна фирма, там най-после заработи държавна лаборатория.

Днес премиерът Денков и земеделският министър Кирил Вътев откриха цялостно реновираната сграда и помещения, оборудвани с необходимата апаратура. Те се стопанисват от Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ), на която й трябваха почти две години, докато направи ремонта и проведе обществените поръчки за лаборатурното оборудване.

През май 2022 г. тогавашното ръководство на БАБХ успя да прекрати договора с частната фирма ''Евролаб 2011'', която в продължение на 10 години извършваше обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и свързаното с това разтоварване на камионите. Правителството на Кирил Петков се закани тогава да върне "частната граница" отново в ръцете на държавата и да спре контрабандното пропускане на товари от трети страни, ощетявало бюджета със стотици милиони всяка година.

От тогава "Евролаб" бе изтласкана от фитосанитарния контрол като пробите от вноса на плодове и зеленчуци се носеха за анализ в лабораторията на БАХБ в столицата. Частната фирма обаче остана на граничния пункт да извършва товаро-разтоварните работи, след като  Върховният административен съд отмени заповедта на  БАБХ само с нейни съоръжения и работници да се извършва разтоварване, отваряне и преглед на пратките.

Все пак днес премиерът Николай Денков отчете, че държавата е направила решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници. Той подчерта, че това ще става по най-добрите европейски и световни стандарти.

„Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и които няма да навредят на тяхното здраве“, посочи премиерът. И допълни, че се премахва възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

Предстои БАХБ да се снабди и с рентгенови машини, с които камионите да се проверяват максимално бързо за рискови стоки, както и за укрити мигранти.

От думите на премиера стана ясно, че в Народното събрание ще се гледат и законодателни промени, с които скоро държавата ще си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.

"С тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето на чакащите камиони. Вместо по два дни, те ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, посочи министърът на земеделието Кирил Вътев.

Той увери, че капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на ефективен контрол без излишно забавяне. При необходимост има възможност капацитетът да бъде повишен с технически средства и персонал.

Още по темата