Медия без
политическа реклама

Властта се стовари на "Кап. Андреево" заради 400 кг хероин

Двама министри и шефовете на НАП и митниците се похвалиха с рекорден улов и арестуван шофьор на тир

20 Апр. 2024Обновена
Министрите на финансите и на вътрешните работи Людмила Петкова и Калин Стоянов дадоха брифинг, показвайки на медиите заловения хероин.  Задържан е шофьорът на тира, турски гражданин, който превозвал матраци, пълни с пакетчета наркотик.
БГНЕС
Министрите на финансите и на вътрешните работи Людмила Петкова и Калин Стоянов дадоха брифинг, показвайки на медиите заловения хероин. Задържан е шофьорът на тира, турски гражданин, който превозвал матраци, пълни с пакетчета наркотик.

На ГКПП "Капитан Андреево" е заловена е голяма пратка хероин - 402 кг на стойност 16 млн. лева. Това се оказа повод тази сутрин на границата с Турция да се изсипят вицепремиерката Людмила Петкова, шефът на МВР Калин Стоянов, окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, директорите на митниците и на НАП Георги Димов и Румен Спецов.

По обяд "делегацията" от София се включи специален брифинг "на браздата" - в зала на самия граничен пункт, за да се похвали, че уловът е рекорден. 

Както се разбра, хероинът е бил открит в  тир, превозващ матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. На влизане в България е бил отбит за щателна проверка, след като митничарите са приложили метода "анализ на риска". Рентгенът показал в матраците (156 бройки) подозрителни уплътнения. Оказало се, че са това са 618 пакета, скрити между горния дунапрен и металните им пружини. В прозрачните полиетиленови опаковки имало бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин.

По случая е образувано досъдебно производство.

„Това е най-голямото количество наркотични вещества, задържано на ГКПП „Капитан Андреево“ през последните пет години. Успехът се дължи на доброто сътрудничество и взаимодействие от една страна на оперативните служби на МВР и на Агенция „Митници“, а от друга - на прокуратурата“, обяви хасковският окръжен прокурор Иван Стоянов.

БНР обаче припомни, че рекордът е от 2018 г., когато са били заловени 712 кг хероин за 46 милиона лева.

 

Още удари

Преди по-малко от месец на кораб в пристанище "Бургас" бяха открити 170 килограма кокаин - най-голямата такава пратка, пресечена на пристанището. Операцията бе под ръководството на Петя Банкова, тогава директор на Агенция "Митници", която по-късно получи обвинение за участие в организирана престъпна група за контрабанда и в момента е в ареста.

От началото на март на "Кап. Андреево" работят представители на чужди служби, поканени от кабинета "Денков". Граничен полицай и митничар - представители на Общата агенция за митници и гранични власти на САЩ, участват в съвместни екипи за предотвратяване на контрабандата през граничния пункт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата