Медия без
политическа реклама

Няколко държави са замесени в 55-те кг кокаин в дипломатическата кола

Автомобилът, който е на посолство на южноамериканска държава в София, беше задържан на Капъкуле при влизане откъм България

26 Окт. 2023Обновена
Според турските власти колата с кокаина е хваната на Капъкуле при влизане откъм България
Според турските власти колата с кокаина е хваната на Капъкуле при влизане откъм България

Няколко държави са замесени по случая със задържаните над 55 кг наркотици в дипломатически автомобил на границата между България и Турция. Това каза директорът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" Стефан Бакалов, цитиран от БТА.

Той посочи, че този случай е доста комплициран и няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването. По думите на Бакалов не е прецедент в дипломатически автомобил да бъде откривана дрога.

Наркотрафиканти са изключително изобретателни, търсят невероятни и невъзможни начини за пренос на наркотични вещества чрез дипломатически пратки. В близкото минало има два подобни случая, по които работихме с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", каза още той.

Ден по-рано Анадолската агенция съобщи, че митническите власти на ГКПП "Капъкуле" са заловили близо 55 кг кокаин в автомобил, принадлежащ на посолството в София на южноамериканска държава. Автомобилът с дипломатически номер пристигнал на "Капъкуле" откъм българския граничен пункт "Капитан Андреево".

Сформирана е работна група с участието на редица служби и се работи активно по получения в понеделник вечерта сигнал от турските власти за хеликоптер, изхвърлил голямо количество наркотици на турска територия.

Турските митнически служители се усъмнили и подложили автомобила на проверка. При проверката намерили в автомобила кокаина, който бил разпределен в 52 пакета, укрити на различни места.

Шофьорът и лицето, което пътувало в колата и чиито имена не се съобщават, са задържани от съд в Одрин по обвинение за трафик на наркотици.

За последната година Агенция "Митници" е задържала повече от 50 мулета на дрога по границите на страната, каза още Бакалов. Той определи тези трафиканти като социален проблем.

Хората, които се съгласяват да пренасят наркотични вещества, са принудени да го правят - взели са пари на заем, или са любители на казината. Почти всички мулетата, които са задържани са любители на казина, каза още Бакалов.

Според него наркотичните вещества са сериозен проблем, който засяга държавата, народните представители и бизнеса. Тези хора трябва да се замислят дали не отворихме кутията на Пандора и докъде може да стигне разпространението на наркотичните вещества, посочи още той.

Бакалов отчете, че употребата на наркотици вече е достигнала епидемиологични размери в световен мащаб.

Освен това наркотиците вече са в пъти по-силни и токсични от тези преди време. Сегашната марихуана, която се разпространява по улиците, е генномодифицирана. Част от нея е "напръскана" със синтетика, което е смъртоносно, каза Бакалов.

За случаите на наличие на фентанил у нас, Бакалов каза, че те са малко.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата