Медия без
политическа реклама

Турция: Български хеликоптер влетя, хвърли 100 кг дрога и се върна

Работна група от много служби работят по случая, обявиха от българската Гранична полиция

18 Юли 2023Обновена
Скрийншот Фейсбук Haberbg.net

Сформирана е работна група с участието на редица служби и се работи активно по получения в понеделник вечерта сигнал от турските власти за хеликоптер, изхвърлил голямо количество наркотици на турска територия. Това обяви пред журналисти в Бургас временният шеф на Гранична полиция. Той обаче отказа да разкрие подробности за случая с аргумента, че се провеждали оперативни действия.

“Не мога да дам информация за това откъде е излетял хеликоптерът, както и не мога да посоча дали е български - дори и да разполагам с такава информация. Когато сме готови и имаме какво да кажем, ще разберете“, каза Златанов. Той не коментира и дали се касае за единичен случай или канал за трафик на наркотици.

Часове по-рано турските медии обявиха, че български хеликоптер е влязъл на турска тетритория, хвърлил е 101 килограма марихуана на пазарна стойност 20 милиона лири и се е върнал обратно, обявиха турските медии, позовавайки се на местната полиция. Заловени са трима заподозрени, пише турският сайт Haberbg.net.

Екипите на въздушното радарно командване на Чанаккале забелязали, че хеликоптер, навлизащ в турското въздушно пространство от България, лети ниско над село Йенимахале в област Бабаески на Къркларели през нощта. Ситуацията е докладвана на командването на жандармерията на провинция Къркларели.

В района екипите са иззели 101 килограма наркотици, опаковани в чували. Губернаторът на Къркларели Бирол Екичи каза, че международната престъпна мрежа, която е била следена от дълго време, е била разбита. 

„Установено е, че хеликоптерът е летял ниско в село Йенимахале в областта. Нашите екипи установиха, че хеликоптерът, който е хвърлил торби в региона, се е върнал обратно към българската страна. След инцидента 101 килограма материал от скунк беше иззет при операцията, започната от жандармерията", заяви още Екичи и добави: "Борбата ни срещу наркотиците ще продължи решително. Няма да позволим нашата нация и нашата младеж да бъдат отровени“. В същотто време беше съобщено, че разследването на 3-мата заподозрени в жандармерията продължава.

Турската страна обяви за установено, че килограми дрога са изхвърлени в района с хеликоптера. От нейната позиция обаче не става ясно как така машината не е прехваната и защо не е принудена да кацне, а е оставена да се върне на българска територия.

От българското МВР потвърдиха, че са получили такъв сигнал от турските власти и че правят проверка. От МВнР 

 

През последните години периодично се появяват съобщения, че наркотици се пренасят и прехвърлят по въздуха от България в Турция. През 2020 г. бяха хванати 6 чанти с общо 360 кг наркотик край c. Дoлxaн, област Kъpĸлapeли. 

През януари т.г. пък Турция обиви, че малък самолет тип „Чесна“ е прелетял на ниска височина през българо-турската граница до граничния град Къркларели, където е изхвърлил пратка с наркотици.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата