Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Камчия" може да доставя резервно вода 2 месеца

Емил Димитров все така настоява за бедствено положение в Бургас

04 Дек. 2020
Язовирите в Източна България са празни.

При изчерпване на полезния обем в язовир "Камчия" посредством плаващи помпи или брегова помпена станция ще може да се доставя допълнително вода от него в рамките на 2 месеца през лятото или 3 месеца през зимата. При такъв вариант Варна ще бъде изцяло изключена от водоподаване, а потреблението в Бургас ще бъде ограничено. Всичко това обяснява екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро в писмен отговор до бургаския депутат от БСП Николай Тишев. Комуникацията е осъществена в рамките на парламентарния контрол.

Димитров казва още, че съобразно различните сценарии язовирът ще достигне санитарния си обем в периода април - юли 2021 г.  Общините и областните управители са информирани, че месец май е крайният срок, в който предприетите действия трябва да дадат резултат. Пред Тишев министърът повтаря оповестения вече спасителен вариант за Бургас - ремонти на язовирите "Ахелой" и "Порой", свързване с деривация "Китка" и т.н. Не се отказва и от идеята за бедствено положение в града, за да може чрез бързи процедури държавата да извърши в срок дейностите.

Междувременно колежката му Десислава Танева (МЗХГ) заяви, че отношенията между тях са отлични. Така бе замазан свирепият скандал от миналата седмица, в който Димитров обвини нея и Петя Аврамова (МРРБ) в безхаберие за стопанисването на язовирите. Малко след свадата Ревизоро навести премиера Борисов и в разговора се намекна, че е прекарал коронавирус. "Не знаех, че е бил болен от COVID-19. Чуваме се редовно с министър Димитров и имаме много добра комуникация. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми, които взаимно се гласуват. Беше твърде емоционален. Всичко това беше ненужно, но това бе решение на колегата. Това, че не е от нашата партия, не съм го усетила в комуникацията си. Очевидно беше много притеснен, очевидно мислеше, че има забавяне", заяви Танева днес пред bTV. Ревизоро е представител на националистите в управляващата коалиция, а Танева е от ГЕРБ.

Още по темата: 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение за Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие. Както е добре известно, вода в язовир "Камчия", който захранва питейно града, има само до май 2021 г.
Голям политически скандал сътвори в петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той успя да вкара темата за очертаващото се безводие по Черноморието в парламента и да възбуди остри страсти сред колегите си в управлението, а и в опозицията.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?