Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

В рамките на 2 часа той обвини колеги в бездействие, отрече се пред премиера, уволни кадър на ГЕРБ и върна свой

27 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Голям политически скандал сътвори в петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той успя да вкара темата за очертаващото се безводие по Черноморието в парламента и да възбуди остри страсти сред колегите си в управлението, а и в опозицията. Екшънът премина през следните етюди: Димитров нападна фронтално министрите Десислава Танева и Петя Аврамова, кмета на Бургас Димитър Николов, разкри нелепи взаимоотношения между ведомствата; опозицията безуспешно поиска изслушване на премиера Борисов, настоя и за оставки; Ревизоро получи контракритики, а за финал се отрече от думите си пред Борисов, но пък постигна обещание за кадрови промени в екипа си. И още важни нюанси съпътсваха драмата. С откровенията си Димитров

 

онагледи пълно институционално безхаберие,

 

което отдавна е известно на обществото, но никога не е признавано публично от такъв ранг. Но и той самият действа грубо, защото буквално "изпържи" пред Борисов заместничката си Атанаска Николова. Тя е от квотата на ГЕРБ.

За предстоящите водни проблеми на Бургас и Варна Димитров алармира безуспешно от лятото. Сега се концентрира върху Бургас, тъй като северният град ползва и алтернативно питейно захранване, тоест не разчита единствено на все по-празния язовир "Камчия". Пред депутатите Ревизоро алармира и за проблеми с напояването. Но той, освен да привлече вниманието на колегите си за предстоящата криза, очевидно целеше и съпътстващи мишени - разграничение от ГЕРБ заради приближаващите парламентарни избори (Димитров е от квотата на националистите), "да си постеле" при евентуална остра криза (а не да изгори подобно на Нено Димов), както и, очевидно, да изкадрува.

 

В ПАРЛАМЕНТА - РЕАЛНО И ТЕАТРАЛНО

От трибуната Димитров предупреди, че Бургас ще остане без вода до няколко месеца. Той посочи, че ако не завали, опасността е реална. От септември е изпратил схема, но не получил никакъв отговор от местните отговорни лица.

 

Кмета на Бургас окачестви като "зрител".

 

Министерствата на регионалното развитие и на земеделието пък воювали помежду си, за да се реши проблема. Разказа как някакви пиари решавали кога какво да се прави. "За това време няма да има построен язовир и станция за пречистване. Ще се случи Перник 2", категоричен бе Димитров. За всички универсалното извинение било "това е политическо решение".

"Дойдох при вас да поискам съдействие. Не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение - да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в министерството на околна среда и водите, да ви покажа всички карти. Догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове (явно има предвид и вот след протести - б.а.), защото обезпечеността е 40-45% към днешна дата", заяви Димитров. И в типично негов стил продължи: "Аз телефон с Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”.

 

"Кражбите на вода от язовирите продължават",

 

каза още Димитров. Изтъкна, че водопроводът на Перник все още не бил узаконен, макар въпросът да бил поставян на три заседания на правителството. "Политически решения съсипаха язовирите", атакува остро министърът. По думите му и софийският водопровод е незаконен.

След него лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че била чула „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов”. „Но този път не от нас, опозицията, чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми”, каза тя. И навърза към питейната криза други проблеми - заплаха от суша, наводнения и т.н. Обръщайки се към министъра, Нинова заяви, че очаквала след тия признания

 

оставка - и на Ревизоро, и на кабинета.

 

Присъедини се е ДПС. Движението настоя Борисов да се яви в парламента. „И той от своя страна или да опровергае казаното и да предложи неговото освобождаване (на Димитров - б.а.), или да дойде тук да потвърди и да подаде оставка на целия Министерски съвет", заяви Мустафа Карадайъ.

После председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще разговаря с премиера. Но вместо него, десетина минути по-късно в Народното събрание пристигнаха министрите на земеделието и на регионалното развитие Десислава Танева и Петя Аврамова.

"Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са абсолютно безпочвени", заяви Десислава Танева. Тя разказа как месеци наред темата с язовирите и водоснабдяването е обсъждана в ресорните министерства.

 

Всичко поискано било направено,

 

подкрепен бил и вариантът за водоснабдяване на Бургас. "За първи път чувам, че има война между министерство на земеделието и на регионалното развитие", каза Танева. Тя обясни, че по ОП "Развитие на селските райони "Напоителни системи"  ще получат 50 млн. евро за рехабилитация на основни канали, което ще увеличи площите за напояване. А от Националния план за възстановяване системите за напояване на дружеството ще бъдат цялостно възстановени.

"Не приемам думите на министъра на околната среда като обвинение, а като хвърлени хаотични разсъждения", заяви и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя контрира, че

 

точно МОСВ не са си свършили работата,

 

която се изисква, за да може резервните язовири "Порой" и "Ахелой" да бъдат трансформирани в питейно-битови. "МОСВ трябваше да направят експертен доклад, без който не можем да обосновем необходимите 60 млн. лв. за поставяне на водопроводи, помпени станции и санитарно-охранителни зони. В МРРБ такива експерти няма, а МОСВ забрави за доклада", каза Аврамова. 

Аврамова обвини екоминистъра, че се "упражнява в театрални постановки". "Ако смята, че Бургас е в бедствено положение,

 

да внесе предложение за бедствено положение, а не да плаши хората",

 

каза Аврамова за Ревизоро Тя добави, имайки предвид пернишкия водопровод, че по време на бедствено положение е допустимо документацията да се набави по време и след изпълнение на строителните работи.

След това депутатите от БСП отново настояха премиерът да дойде - да разсее съмненията или да вземе решение за оставка на някой от министрите. "Вчера е имало проблем с един пътнически влак, може да поканим началника на гара Подуяне", каза обаче Валери Симеонов. След него председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключи дебатите по темата.

 

КОНТРА И ОТ БУРГАС

"Шокиран съм от обвинението, че бездействам. Община Бургас е създала комисия, която да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода", контрира Димитър Николов. "ВиК има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовира, който водоснабдява Бургаска област - „Камчия“. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“. Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. До месец май трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“", реагира  и местното ВиК.

 

ПРИ "БАЩИЦАТА"

Цялата драма накрая стигна и до Борисов. От прессъобщения на правителството стана ясно, че той е привикал първо Димитров, а после тримата с Аврамова и Танева.

По-интересна е била срещата с Ревизоро.

 

"Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов

 

министърът на околната среда и водите Емил Димитров", се казва в прессъобщението. Двамата обсъдили мерките за снабдяването на Бургас и поливните системи, държавата щяла да се справи. Най-любопитна е последната част от съобщението: "Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда. В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си". Така стана ясно, че на финала на страстите Ревизоро не просто се е отрекъл от черното си пророчество, но и 

 

подлял вода на Николова,

 

искайки други двама заместници. Атанаска Николова отговаряше за водите до август 2018, после й отнеха ресора. Тя е и бивш зам.-кмет на Бургас

На втората среща четиримата се разбрали да се форсира ремонта на напоителните системи по Плана за възстановяване. "До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите", се казва в съобщението. Борисов обърнал внимание, че трябва да се акцентира върху нови сондажи, да се подава регулярна информация на населението и т.н. „Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", рекъл накрая Борисов. И министрите, очевидно, тръгнали да я вършат.

 

РОКАДИТЕ

В края на деня бяха потвърдени кадровите промени в МОСВ. Със заповед на Борисов бе освободена Атанаска Николова, а заместници на Димитров станаха Славея Стоянова и Илияна Тодорова. Първата, според обявените по-рано пред премиера ресори, се очаква да отговаря за опазването на околната среда, включително за проблема с отпадъците. Втората е в момента е шеф на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ и най-вероятно ще отговаря за водните ресурси от по-високо ниво. Само по себе си името на Стоянова е интересно, защото през лятото се

 

задъжа по-малко от три седмици на същия пост.

 

Напусна сама, а кадрилът се разви малко след арестите на Красимир Живков и други лица заради аферите с боклука. "Капитал" написа тогава, че по неофициална информация тя е един от защитените свидетели на прокуратурата по делото за незаконния внос на отпадъци. А самият Ревизоро бе дал да се разбере, че държи на нея. И даде версия защо е напуснала: "Аз съм причината тя (Славея Стоянова - б.а.) да се съгласи да стане зам.-министър на екологията. Това е бройка на ГЕРБ (постът - б.а.). Тогава трябваше да излъчат човек, а нямаха подходящ. Преценихме да бъде експертно лице. Тя се съгласи насила. Аз я молех. В продължение на две седмици всяка една нейна заповед се атакува. Когато си експерт, а не политическо лице, каквато и заповед да издадеш, пристига другата партия и казва: „Това е срещу нас”.

Още по темата от днес и от преди:

Големият политически скандал с безводието, който сутринта заформи екоминистърът Емил Димитров, се оказа с любопитен страничен сюжет.
Празните язовири създават проблеми на цяла България, става ясно от графика за октомври за използване на водите, утвърден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В няколко селища ВиК-дружествата са получили инструкции да търсят алтернативни източници.

 

Още по темата