Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цяла България вече е заплашена от воден режим

На много места се търсят алтернативни източници на питейна вода, спряно е и напояването

10 Окт. 2020ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
Водата е кът и в язовир "Цонево", който се обмисля като алтернативен вариант да захранва Варна.

Празните язовири създават проблеми на цяла България, става ясно от графика за октомври за използване на водите, утвърден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В няколко селища ВиК-дружествата са получили инструкции да търсят алтернативни източници. Намаляват обемите за промишлени цели, а водата за напояване е ограничена или напълно спряна. На практика недостигът касае различни сектори, а продължителни неблагоприятни метеорологични условия вещаят режим.

От язовир "Камчия" са намалени подаваните количества за водоснабдяване на Варна и Бургас. ВиК-тата в двата града са предупредени, че трява да търсят алтернативни източници. Ако притокът остане същият,

вода за питейни нужди в "Камчия" ще има до месец май 2021 г.,

признава в графика си МОСВ. Едноименният ВЕЦ може да преработва само количествата, отпускани за питейна вода. Намален е обемът, който осигуря отток на реката, което обяснява пресъхването й в различни части. Тревожната картина личи най-добре при сравнение с графика за експлоатация точно преди година - сега са разрешени общо 6.180 млн. куб. м, а през октомври 2019 г. - 9.078 млн. куб. м. Пак за година от съседния язовир "Цонево" водата за девненските заводи е ограничена от 7 млн. куб. м на 4 млн. куб. м. 

Намалени са обемите за питейна вода и от язовир "Тича" за Шумен, Търговище и Велики Преслав. Местните ВиК-та също са предупредени да черпят от други находища. МОСВ обаче се неудолетворение констатира, че досега няма искания от тях за ползване на алтернативни източници. Не е одобрена и заявката на "Напоителни системи" за 489 000 куб. м, тъй като количеството било повече от 20-дневно потреление на ВиК - Търговище. "От началото на годината МОСВ предупреждава

земеделските производители да преминат към алтернативни водоизточници",

пише още министерството. "Напоителни системи" са отрязани от язовир "Ястребино", спрян е и речният отток, водата отива изцяло за град Антоново. 

ВиК-Сливен е похвалено - предприело е действия за включване към алтернативни източници. А отпусканата питейна от язовир "Асеновец" е намялала от 2.1 млн. куб. м на 0.7 млн. куб. м - отново три пъти.

Напояване нама да се извършва и от карловския язовир "Домлян", заедно със странджанския "Малко Шарково". От "Розов кладенец", който служи за промишлени нужди на "Мариците", за година водата е

намалена от 3.8 млн. куб. м на 3.4 млн. куб. м. 

Проблеми има и в Западна България. "Кюстендилска вода" също трябва да търси алтернативни източници, като за това е уведомена още през зимата. От язовир "Пчелина" въобще не се ползва вода, както и "Рабиша". "Среченска бара", който захранва питейно Враца, Монтана, Берковица и Вършец, също е с намалена ползваемост - от 3.1 млн. куб. м през октомври 2019 г. на 2.2 млн. куб. м сега.

 

ДИЛЕМИ

За много от проблемите правителството трескаво търси решения. Например ресорният министър Емил Димитров няколко пъти е заявявал, че язовир "Цонево" може да дублира питейно "Камчия". Не е ясно обаче как ще се случи това, след като водата и в "Цонево" е кът, а язовирът служи и на девненския промишлен комплекс.

Още по темата