Медия без
политическа реклама

Ревизоро подшушна на Борисов да елиминира МРРБ и МЗХГ от водите

27 Ноем. 2020

Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той ми докладва и за ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци. За съжаление през последните години сушата е проблем в цял свят. Въпреки тежките обстоятелства ние имаме план и го следваме. Осигурили сме необходимите средства за построяването на нови язовири, за рехабилитацията на ВиК мрежата. Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците.

Posted by Boyko Borissov on Friday, November 27, 2020

Големият политически скандал с безводието, който сутринта заформи екоминистърът Емил Димитров, се оказа с любопитен страничен сюжет. На срещата с премиера, която се състоя след екшъна в парламента, Ревизоро е поискал от управлението на водите да бъдат отстранени двете конкурентни министерства  - на земеделието и на регионалното развитие. Това личи във видео, заснето при разговора между двамата и разпространено на фейсбук-профила на Борисов. В момента министерствата на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на земеделието храните и горите (МЗХГ) чрез различни ведомства поделят стопанистването на водния сектор с МОСВ. И именно тези две министерства, заедно с началниците им Петя Аврамова и Десислава Танева, станаха яростна мишена на Димитров сутринта.

От клипа се вижда как Ревизоро се оплаква на Борисов, че разпорежданията на МОСВ не се изпълняват по веригата, липсвала координация. Затова иска оперативното управление на водните ресурси да премине към Националния координационен център за водите, който функционира към неговото министерство. "Всички указания, което кажем, да се изпълняват безпрекословно, не да се разсъждава", обяснява Димитров. Чинно записвайки си, премиерът се съгласява. На клипа личи още, че Борисов записва и други идеи на Ревизоро, говорят си задушевно, почти ухо на ухо. На друго видео, разпространено от правителствения пресцентър, в началото се вижда и как двамата се прегръщат - знаци, които целят да се демонстрира топлина в междукоалиционните отношения въпреки скандала.

В крайна сметка обаче не се знае дали идеята за подчиняване на МРРБ и МЗХГ ще се претвори в решение. Видно от видеото, в представите на Борисов предложението означава координационният център към МОСВ не да управлява водите, а най-вече ежедневно да получава информация за тях от другите звена. Пък и при премиера по-късно влязоха Танева и Аврамова - те със сигурност са имали мнение по въпроса. Като се има предвид, че единствено Димитров не е от ГЕРБ в компанията, развръзката е неясна.

Още по темата: 

Голям политически скандал сътвори в петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той успя да вкара темата за очертаващото се безводие по Черноморието в парламента и да възбуди остри страсти сред колегите си в управлението, а и в опозицията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?