Quantcast
И служебният кабинет ще търси инвеститор в „Топлофикация София“ | СЕГА
facebook
twitter

България

И служебният кабинет ще търси инвеститор в „Топлофикация София“

Столичното дружество и "Булгаргаз" са подписали договор за доставката на газ през 2023 г.
545
Росен Христов

След като през юли Столичният общински съвет реши ръководството на „Топлофикация София“ да търси частна фирма, която да инвестира в общинското дружество за изграждането на мощности за производство на ток, днес служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че и кабинетът се включва в търсенето. По думите му инвеститорът трябва да дойде от чужбина и от него се очаква да е „компания с международен опит и необходимите капитали, които да развият „Топлофикация София“. „Това, което ние правим като министерство, е да помогнем на общината да извърви този път, който те вече са стартирали. Министерството разполага с допълнителни ресурси, включително експерти в областта, включително финанси“, коментира Христов.

От думите му обаче стана ясно, че още не е избистрена концепцията как точно ще се случи включването на чуждата фирма към дейността на столичното дружество. Тя ще трябва да предложи вариант как да печели от направените вложения и в същото време да даде гаранции, че цената на парното ще остане поносима. Христов призна, че за момента не може да обяви и правната форма, по която инвеститорът ще вкара пари в общинската фирма. „Търсим оператор, дали ще го наречем концесионер, или ще е с договор за ремонт и експлоатация, различни са правните варианти“. Той обаче няколко пъти повтори, че на бъдещия партньор на „Топлофикация София“ няма да се предлага собственост или придобиването на активи на дружеството и че то трябва да остане публично- общинско или държавно.

 

  

Министърът даде да се разбере, че привличането на все още неизвестната фирма ще има за цел да спре трупането на дългове от страна на „Топлофикация София“. Надеждите са това да започне да се случва от следващия отоплителен сезон. „Този вече сме го изтървали, но поне от следващия сезон да нямаме проблемите, които имаме сега, или поне те да не са в такъв мащаб“, коментира Христов.

 

 

Подписан е договор между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”, според който ще бъдат осигурени необходимите количества газ от 1 януари 2023 г. до края на годината. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. „От 7.00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството за бързата реакция. Това е първият голям резултат, който постигна междуведомствената работна група, в която участват представители и на всички политически сили в съвета, за оздравяването на "Топлофикация София", каза Георгиев. Той допълни, че е подписано и споразумение за погасяване на половината от дълга на "Топлофикация” към БЕХ и „Булгаргаз” чрез прихващне на вземания към държавата за 680 млн. лева. И министърът на енергетиката, и шефът на СОС не можаха обаче да кажат колко точно дължи "Топлофикация София" на държавата към момента. 

 

Още

Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"
GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24.11.2022

219
Тихомълком ГЕРБ удължи концесията на „Софийска вода“ до 2034 г.

24.11.2022

987