Медия без
политическа реклама

Фандъкова: „Топлофикация-София“ трябва да остане публична

Дружеството е в регулаторен капан и е обречено да трупа загуби, заяви още кметът на София

30 Авг. 2022
Илияна Кирилова

Кметът на София Йорданка Фандъкова не взе категорична позиция по въпроса трябва ли „Топлофикация-София“ да остане собственост на Столична община или дружеството трябва да премине в ръцете на държавата. Фандъкова заяви, че собствеността на активите на компанията трябва да остане публична и изключи вариант тя да се приватизира. „В разговорите ми със служебния министър на енергетиката категорично не се допуска смяна на собствеността на „Топлофикация“ от публична на друга. Дали ще бъде общинска или държавна? Въпросът е, че тя трябва да остане публична, защото това е стратегическо дружество за София. Такова е разбирането и на общинските съветници, и на държавата. Планът, който се разработи за „Топлофикация“, предвижда намирането на външен авторитетен инвеститор, който да инвестира и евентуално да управлява дружеството под някаква форма. Общината е избрала формата на външен мениджмънт, държавата може да предложи друга“, коментира Фандъкова по БНТ. От думите й стана ясно, че се търси частна компания, която да вложи около 800 млн. лв. в създаването на мощности за производството на ток, които да подпомагат основната дейност на дружеството.

 

По предложение на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, и с техните гласове, както и на БСП, Столичният общински съвет взе решение да се обяви конкурс за външен инвеститор и мениджър на "Топлофикация София" за срок от 35 г.

 

Фандъкова добави, че има плюсове и минуси в това „Топлофикация-София“ да остане общинска, както и да мине на управление от държавата. „Това, което държавата може да допринесе в този тежък момент е, че нейните процедури са по-бързи. От друга страна, държавата може да помогне или да урегулира проблема със задълженията на компанията към БЕХ“, поясни кметът.   

„Топлофикация“ е в регулаторен капан и е обречена да трупа загуби. Всички са наясно, че ако се запази цената на газа в момента, при която фирмата купува на около 300 лв. за мегават/ час и продава с решение на КЕВР за 114 лв., дружеството ще натрупа нови 500 млн. загуба до Нова година. Решенията трябва да ги търсим заедно с държавата, решенията са в модернизацията на „Топлофикация“, обобщи Фандъкова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата