Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция ни предаде бившия граничар, обвинен по случая с 18-те загинали мигранти

Той беше извозен до ГКПП Кулата, откъдето бе откаран в български арест

08 Март 2023
ПРБ

Гръцките власти предадоха на България бившия граничар Валентин Христов, който е шестият обвиняем за смъртта на 18 мигранти, задушени в камион край софийското село Локорско.

Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите".

Предаването стана на ГКПП Кулата.

В България Христов е обвинен за участие в престъпна група и каналджийство.

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан.

На 17 февруари в изоставен камион край софийското село Локорско бяха открити починали от задушване осемнадесет мигранти. По случая бяха задържани петима души, като всички те са задържани за постоянно в ареста, след решение на съда.

Според разследващите Христов е бил свръзката на престъпната група с "Гранична полиция", като е давал информация откъде мигрантите могат да прескочат оградата, както и кои служители няма да създадат проблеми, ако ги видят.

В края на февруари самият Христов изрази съгласие да бъде предаден на българските власти.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев остро нападна съдебната власт и бившите управляващи за трагедията със загиналите 18 мигранти и проблемите с трафика на бежанци.

 

Още по темата