Quantcast
Единият от изгонените руски дипломати напусна България | СЕГА
facebook
twitter

България

Единият от изгонените руски дипломати напусна България

Аферата в Министерство на отбраната е квартален шпионаж, смята бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров
725
 Фейсбук

Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната, съобщава ТАСС, като се позовава на руското посолство в София.

"Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък. Вторият дипломат, диагностициран с коронавирусна инфекция, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателни PCR тестове. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка", обявили още от дипломатическата мисия на Русия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за неразумно".

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Софийският военно-окръжен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настояваше за ареста му.

 

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат спрени в очакване на съдебен процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", припомня агенцията.

 

„От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъцитеи резултатът е налице.“, обяви в същото време пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприемали адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров. В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той и изтъкна, че „липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа“. На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

„Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира Димо Гяуров.  „Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, подчерта Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Още

Решено е: България остава извън Шенген

08.12.2022

Обновена

3545
Българин успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург

06.12.2022

2323
Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

744