Медия без
политическа реклама

Единият от изгонените руски дипломати напусна България

Аферата в Министерство на отбраната е квартален шпионаж, смята бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров

25 Март 2021
Фейсбук

Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната, съобщава ТАСС, като се позовава на руското посолство в София.

"Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък. Вторият дипломат, диагностициран с коронавирусна инфекция, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателни PCR тестове. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка", обявили още от дипломатическата мисия на Русия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за неразумно".

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Софийският военно-окръжен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настояваше за ареста му.

 

Трудно може да се каже, че е изнесена важна информация.  Част от нея е била и публична".

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат спрени в очакване на съдебен процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", припомня агенцията.

 

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история, която може да се сравни само с разкриването на  т. нар. Петорка от Кеймбридж" .

„От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъцитеи резултатът е налице.“, обяви в същото време пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприемали адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров. В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той и изтъкна, че „липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа“. На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

„Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира Димо Гяуров.  „Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, подчерта Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?