Медия без
политическа реклама

Депутати търсят записи на полицейско насилие на протестите

Парламентарната комисия отправи призив да ѝ изпращат кадри с насилие над протестиращи

27 Юли 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие по време на летните протести през 2020 г. отправиха призив към гражданите да изпращат записи на извършено физическо посегателство над мирни демонстранти от страна на униформените. 

"Комисията, председателствана от адв. Николай Хаджигенов от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!", се обръща с молба към граждани, фирми и учреждения, които разполагат с частни охранителни камери, запечатали случаи на полицейско  насилие за целия перод на протестите, също да предоставят записите за целите на извършваната проверка", се казва в прессъобщението.

Материалите могат да бъдат предоставяни на електронен носител на адрес: София 1169, пл. „Народно събрание" 2, за Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства. Записите могат да бъдат изпращани и по имейл на адрес: [email protected].

Пореден раздор, изпълнен с пошлости, настъпи в парламента – този път по време на дебатите около създаването на анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г.

"Сега" припомня, че временната комисия в парламента за разследване на полицейското насилие по време на протестите беше сформирана на втория ден от работата на 46-тото Народно събрание. Дебатът за нея не мина без скандал, тъй като от ГЕРБ-СДС въобще отказаха да участват в комисията, след като останалите политически сили отхвърлиха като неин член Младен Маринов – бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“. Аргументът им беше, че той е ръководил МВР по време на гражданските демонстрации и не може сега да проучва собствените си действия в онзи момент. 

Всъщност Маринов предизвика гнева на депутатите със свое изявление по повод действията на полицията. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви Маринов, който ръководеше охраната на протестите в първите дни на избухналото обществено недоволство през юли м.г. Тогава няколко мирно протестиращи граждани бяха приети по спешност в "Пирогов" заради нанесен побой от служители на МВР.

Студентът по право от Хага Евгени Марчев, който навърши 22 години преди 2 дни, разказа пред Би Ти Ви потресаващи подробности от вечерта на 10 срещу 11 юли, когато бе брутално пребит от полицията на протестите срещу правителството в София.

 

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата