Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кадри на брутално полицейско насилие опровергават МВР

На фона на десетки сигнали за побой и груби арести полицията твърди, че е била толерантна при овладяването на протеста снощи

03 Септ. 2020Обновена

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени. Социалните мрежи обаче са пълни със снимки и видео на брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите. Ето  и свидетелството на репортера на "Сега" за странното поведение на зрял мъж сред ултрасите, които хвърляха бомбички и бутилки.

Тъй като снощи бях в първите редове на протеста пред партийния дом, имах възможност добре да видя кой хвърляше бомбички,...

Posted by Martin Georgiev on Thursday, September 3, 2020

 

"Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат." Това написа във Фейсбук Димитър Кенаров, който е публикувал статии в много западни издания, включително “Ню Йорк таймс”, “Форин полис”, “Интернешънъл Хералд Трибюн”. Негови текстове са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи. Самият той е специалист по руска и американска литература. "Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!", написа пак във Фейсбук майката на Кенаров.

Today, while covering the protests in #Sofia, I was grabbed by the police, thrown to the ground and brutally kicked in the head. My camera was taken away and I was made to stand for hours in handcuffs on the sidewalk. I identified myself as a journalist numerous times to no avail pic.twitter.com/9Y2OuAwjkN

— Dimiter Kenarov (@dkenarov) September 3, 2020

Асоциацията на европейските журналисти – България  също остро осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на МВР. Организацията разказва подробно и случая. Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат, разказват ооще от АЕЖ. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.  След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. 

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и я показва на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

“Министерството на вътрешните работи носи огромна отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските журналисти започна да прави опити да локализира Кенаров още преди полунощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров. Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници”, разказва АЕЖ.

Кенаров бе само един от много журналисти, които пострадаха по време на баталиите около бившия Партиен дом. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други бяха умишлено възпрепятствани при изпълнение на задълженията си.

"Призовавам българските власти ефективно да разследват всеки регистриран случай на нападения срещу журналисти",  заяви Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права по повод сигнали за насилие над журналисти по време на протестите в сряда. Тя посочва също, че органите на реда трябва да осигуряват на журналистите безопасно отразяване на демонстрациите. 

Димитър Кенаров, поет, преводач и журналист, мой приятел, е бил бит снощи, докато е изпълнявал журналистическите си задължения. Недопустимо!!!

Posted by Georgi Gospodinov on Wednesday, September 2, 2020

"Правосъдие за всеки" разпространи стоп кадри от зрители на стриймовете за действията на полицията в нощта на 2 септември малко преди полунощ. От тях се вижда колко грубо се третират задържаните протестиращи, как полицаи са въоръжени с боксовете, рани по главите на протестиращите, сълзотворен газ и разгонването на хората. “Няма да видите кадри с арестуваните провокатори, отдавна известни на полицията, но недокоснати от нея”, пишат от “Правосъдие за всеки”.

Екоактивистът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов е друг от арестуваните снощи протестиращи. В предаването "12+4" на БНР той определи вчерашния 2 септември като “срамна дата в българската история”. "Властта изведе своите полицаи като на война с гражданите и аз бях една от жертвите на тази война. За щастие само с арест и няколко неправомерни мерки спрямо мен, без да твърдя, че съм пострадал сериозно физически", обяви той.
Сандов обясни, че е бил задържан пред БНБ - място, за което е имало официално разрешение за протест: “Там полицията беше строила камионетки и агресивни полицаи, силоваци, които бяха докарани в София вчера, с много агресивно поведение, на практика влизаха към групата протестиращи и отмъкваха, беряха си протестиращи”. По думите му, в килията, в която е бил, е имало арестувани, които дори не са били част от протеста. Сандов е на мнение, че полицаите при вчерашните протести са прилагали незаконни действия и похвати: Мен специално ме душиха, видях хора, които бяха ритани, настъпвани./…./ От вчера се разпространява снимка от европейските Зелени, на която се вижда много ясно как един полицай ме е прихванал около врата. На практика това е непозволен метод на задържане и то след като съм изведен от групата протестиращи”.

След ареста Борислав Сандов обясни, че е бил отведен във Второ РУП в столицата, заедно с други 16 души. Били са оставени в килии, пригодени за двама души и са били задържани повече от 24 часа, без да има повдигнато обвинение: “Седем души пренощувахме повече от 24 часа в килия с две места, в изключително отвратителни условия, в тотално нарушение на всякакви норми и при абсолютно никакви мерки, свързани с извънредната епидемичина обстановка - никаква дезинфекция, струпване на хора, не носеха маски една голяма част от полицаите. Направиха го, за да мога аз да го кажа това нещо и евентуално това да уплаши хората да отидат на протест. Но не. Всички, които снощи бяхме в килията, на практика се връщаме още по-заредени да продължим с протестите до оставката на тази власт, която се превръща в диктатура".

Според Сандов това, което се случва в България, надминава случващото се в Беларус. Той каза още, че много от арестуваните не са получили право на адвокатска помощ, полицаите дори са отказвали вода. Сандов беше категоричен, че на протеста е имало малки групи хора, чиято цел е била да провокират насилие: "Когато властта е застрашена, тя намира тези хора. Те са зависими, много от тях са криминално проявени и вероятно спестявайки им част от обвиненията, те биват принудени да изпълняват ролята на провокатори. Това не е лицето на протеста. Протестът е мирен".

В заключение Борислав Сандов заяви, че действията на силите на реда са "тотален полицейски произвол". "Тотален полицейски произвол, идващ от тоталната политическа репресия, която властта упражнява срещу народа си в момента. Това вече клони към диктатура и не може да се впише в рамките на ЕС, в рамките на една нормална демокрация. Това е огромен срам за България, който вече отеква по коридорите в Брюксел и аз ви гарантирам - Борисов вече няма приятели в Европа", заяви Сандов.

Въпреки всички тези сигнали и кадри, полицията продължава да твърди, че е действала пасивно и щадящо. "Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани", обяви на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. "Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети. Отричам категорично използването на невропаралитичен газ от полицията”, каза Хаджиев. 

"На един от пунктовете беше намерен коктейл „Молотов”, който най-вероятно е бил за използване срещу полицията. Има 80 ранени полицаи. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации,” твърди още полицейският шеф. “При такива масови безредици има пострадали от всички страни, полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти. Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване,” подчерта Хаджиев.

Два часа по-късно ГЕРБ извика в парламента вътрешния министър Христо Терзийски. Той прочете един лист с цифри и данни, които всъщност СДВР вече беше обявила. Мнозинството не даде възможност на опозицията да зададе въпроси на министъра, но пък ръкопляска на неговите твърдения, че полицията се е справила прекрасно със ситуацията. Народните представители от управляващата коалиция аплодираха и втори път МВР-шефът - когато обясняваше, че са премахнали палатковите лагери. Депутати обявиха, че са искали да зададат въпроси колко от арестуваните са били мирно протестиращи, дали е имало насилие, какво е направило МВР, след като постоянно твърди, че е знаело за организаторите и режисьорите. ГЕРБ обаче не позволи на вътрешния министър да отговаря и го изведе веднага от залата, след като той си прочете написаното на листчето.

 

Това няма да го видите по БНТ и НОВА! Там Каракачанов ще ви разкаже как протестиращите бият с железни тръби...

Posted by Vaso Gurov on Wednesday, September 2, 2020

 

Прокуратурата: Образувахме дела срещу 34 човека и ще искаме 24 от тях да останат в ареста

Прокуратурата изобщо не закъсня да се включи в общия хор и отчете много сухи цифри, някои от които твърде обърщващи. Все пак става ясно, че 34 лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления от общ характер. От тях за хулиганство, са привлечени 30 лица. "Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред", разяснява държавното обвинение. Три други лица пък са обвинени за причиняване на телесна повреда на полицейски служител, а едно е и за хулиганство, и за закани за убийство. От тези 34 човека, за 24 ще бъде поискано от съд да бъдат задържани за постоянно. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“. Спрямо 14 лица пък са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, като материалите са внесени в СРС. 

 

Писмо от баща: "Благодаря" на полицая, който напръска сина ми с химическо оръжие

С отворено писмо до всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава излезе изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев. Повод за него става случай с неговия син, при който той е напръскан в очите от полицай.

"Скъпи съграждани, обръщам се към вас в качеството си на гражданин, баща, бизнесмен, който плаща почтено всички дължими данъци към държавата, мислещ човек със собствена позиция, която не ме е страх да отстоявам. Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция", пише в писмото си Киров. В него той разказва и отбелязва още: "Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания. И изобщо не е случайно, че толкова много хора пострадаха, бяха откарани с линейки или все още лежат на площада. Безспорно още мнооого песни на възхвала тип Веско Маринов ще трябва да се напишат и изпеят за „родната полиция“, която ни пази…за да ви се отблагодарим, господа/или другари?/ полицаи…

Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си.

Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни.

И накрая, вече без грам ирония – най-искрена благодарност на един притеснен баща към екипа на Бърза помощ - линейката на ул. „Леге“ зад БНБ. Благодарение на усилията на дежурната лекарка, която помогна на сина ми, той няма да ослепее. Благодаря Ви, госпожи и господа ЛЕКАРИ с главни букви!"

 

 

Ключови думи:

полицейско насилие, МВР, арестувани, Димитър Кенаров

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

За пръв път от години се готви скок на данъци и осигуровки

27 Септ. 2023

Управляващите обещаха по 140-150 хил. лв. на напуснал миньор

29 Септ. 2023

Местни избори 2023: Кой срещу кого

27 Септ. 2023

Съд отмени европейските заповеди за арест на шефове на "Нексо"

28 Септ. 2023

Столична община разреши високи блокове в завод "Витоша"

30 Септ. 2023