Медия без
политическа реклама

ЦИК смята машинния вот за работа на правителството

Съдът отхвърли жалбата на ДБ срещу решението на комисарите за достъпа до изходния код на устройствата

25 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов.

Централната избирателна комисия (ЦИК) очевидно няма намерение да работи, за да придобие капацитета да се справя с различните аспекти по организацията на машинното гласуване. Доминиращото мнение сред комисарите е, че с тази работа следва да се занимава правителството. Ако изпълнителната власт не може или не иска, тогава се търсят частни фирми.

Това се разбра от коментар по темата на говорителя на ЦИК Росица Матева, която говори на проведения днес брифинг на комисията. Тя засегна въпроса във връзка с обявената преди два дни от комисарите обществена поръчка за 6.8 млн. лв. без ДДС. С поръчката ще се възложат на външни изпълнители редица дейности – осигуряването на демоверсии на електронната бюлетина, параметризирането на същинските бюлетини за вота на 2 октомври, конфигурирането и настройката на машините, транспортът им и техническата поддръжка. ЦИК директно определи - без конкурс - за изпълнители фирмите, с които е работила досега – производителят „Смартматик” и доставчикът „Сиела Норма”. Така затвърди фактическия монопол, който „Сиела” специално притежава върху куп дейности, свързани с машинния вот.

За поредни избори Централната избирателна комисия (ЦИК) ще търси помощта на едни и същи частни фирми, за да организира и проведе машинното гласуване.

Според Матева „при всички положения сигурно щеше да се наложи обявяване на поръчка”. И обясни как гледат на нещата комисарите: „ЦИК се опитва от края на м.г. и началото на т.г. да организира дейностите по техническата организация на машинното гласуване. Разбирането на ЦИК е, че тези дейности следва да се възлагат от Изборния кодекс на изпълнителната власт – така както например транспортирането на хартиените бюлетини се извършва от изпълнителната власт.” Затова са потърсили съдействието на „Български пощи” чрез транспортното министерство, но се оказало, че пощите не могат да организират сами целия транспорт – твърдение, което се използва като един от мотивите за обществената поръчка, с която се търси подкрепата на „Сиела”.

Иначе Изборният кодекс в своя чл.214 казва, че „ЦИК организира, ръководи и контролира реда за провеждане на машинното гласуване и обработката на данните от него.” От комисията обаче изглежда имат особено разбиране за подобни разпоредби, след като искат отговорността да се поеме от изпълнителната власт.

 

СЪДЕБЕН ОТКАЗ

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ДБ срещу решението на ЦИК за организацията на машинния вот – в частта на решението, засягащо удостоверяването на изходния код на машините.

От десницата настояваха, че са необходими поне два работни дни, за да могат участниците в изборите да се уверят, че „техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата”. „Това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, обясняваха десните, когато пуснаха жалбата си.

Демократична България" подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване.

От ВАС обаче не смятат, че времето за достъп до изходния код е ограничително. Съдиите посочват, че процедурата е публична – ще се излъчва по интернет и ще позволи участието на представители на участниците в изборите, БАН, неправителствени организации и изборни наблюдатели.

Тричленният състав на ВАС, който е отсъдил, обаче не е единен в мнението си. Единият от съдиите – Лозан Панов, е изразил особено мнение, като приема, че жалбата е основателна.
 

ПРОВЕРКА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА

На интернет страницата на ЦИК гражданите вече могат да проверят дали данните им са използвани в подписката на партия, коалиция или инициативен комитет, за да се регистрират за изборите (проверката - тук). Ако открият данните си, без да са ги давали, могат да подадат жалба в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган. От ЦИК подчертаха, че няма смисъл подобни жалби да се насочват към тях, защото те, така или иначе, ги препращали към КЗЛД.

 

ДОБРОВОЛЦИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА

За гражданите, които искат доброволно да участват в работата на секционните избирателни комисии (СИК) в чужбина, изборната администрация съветва да търсят директно външното ни министерство. От ЦИК твърдят, че не могат да направят нищо, за да удовлетворят желанията на доборовлците, макар че именно комисарите одобряват съставите на СИК-овете извън страната.

 

ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА МАНДАТИТЕ

Цветозар Томов - другият говорител на ЦИК, коментира и започналия публичен дебат за това, че трябва да се преизчислят броевете на мандатите в различните избирателни райони в страната на базата на резултатите от последното национално преброяване, проведено м.г. Томов посочи, че официални резултати по преброяването все още няма, така че ЦИК няма на какво да стъпи, за да променя мандатите. Това ще остане задача за следващите избори.

Още по темата