facebook
twitter

България

Цацаров и Гешев обсъждали в САЩ разработката "Русофили"

Визитата на главния прокурор в Щатите била по негова инициатива
3079
 ПРБ - пресцентър
Прокуратурата разпространи снимка от посещението на главния прокурор и шефовете на българските служби за сигурност в САЩ, на която обаче липсват американските представители.

Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник и кандидат за поста му Иван Гешев и шефовете на цивилното и военното разузнаване са обсъждали в САЩ шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов. Това твърдят източници на "Свободна Европа" по повод визитата на ръководителите на службите и прокуратурата зад океана, която продължи три дни.

По информация на медията лично Цацаров е поискал среща със своя колега в Щатите, като визитата е била организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което е и ФБР. Неназован високопоставен западен дипломат заявил пред "Свободна Европа", че процедурата по избор на нов главен прокурор у нас буди безпокойство, тъй като в нея участва само един кандидат. "Трябва да има избор в един демократичен процес", коментирал той. По негови думи посещението на българските представители във Вашингтон "не трябва да бъде приемано като някакво послание, независимо в каква посока, за конкретен кандидат". Той уточнява още, че става дума за рутинно посещение: "Ние провеждаме рутинни консултации между правоохранителните си органи и всяка визита, където и да е, е част от този процес".  Приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България.

Въпреки че Цацаров и Гешев, заедно с шефовете на ДАНС, на външното и на военното разузнаване Димитър Георгиев, Атанас Атанасов и Велко Атанасов, са отпътували за САЩ още в понеделник, от държавното обвинение съобщиха за визитата едва в сряда. Ден по-късно от пресцентъра на прокуратурата дори изпратиха снимка на петимата, на която обаче липсват представители на службите за сигурност на Щатите. Оттам посочват още, че "основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност". По информация на "Свободна Европа" приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България. 

Междувременно неправителствените организации „Антикорупционен фонд“ и „Институт за пазарна икономика“ внесоха във Висшия съдебен съвет (ВСС) въпроси до единствения кандидат за ръководител на прокуратурата Иван Гешев. "Според вас какъв следва да бъде механизмът, който да обезпечи ефективно, бързо и независимо разследване при достатъчен обществен надзор, когато е налице съмнение за извършено престъпление от страна на действащ главен прокурор?", гласи един от въпросите. Друго питане към Гешев е дали депутатът Делян Пеевски трябва да бъде разпитан по делото за фалита на КТБ. „Отговорният подход изисква на кандидата Гешев да бъдат зададени въпроси от името на гражданското общество, на научните и професионалните среди, както законът повелява. За съжаление, по значителна част от въпросите г-н Гешев мълчи,“ посочва директорът на АКФ Бойко Станкушев.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата извади криминална регистрация и присъди на Божков

19.02.2020

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

3273 37
ГЕРБ остави кмета на Стамболийски на партийния му пост

19.02.2020

Обновена

5732 13
Шойгу: САЩ ограбват нефтените богатства на Сирия

18.02.2020

3535 41

Коментари

Тренд Петков

изключително интересно....Забележете...Нашите се пъчат пред чужди знамена...но отсъствието на представители на държавата, чиито са знамената, и което е задължително, просто даже не е възпитано да ги няма на официална снимка с гостите буди въпрос...Повече прилича на нашенска постановка...Докато са чакали в приемната на някой, нашите са се изпъчили за снимка в ъгъла със знамената. Не е незаконно...никой не ще протестира,че си правят селфи. И ни го пробутват.....Това е най-логичното обяснение защо ги няма домакините....и ако са искали и са се снимали с нашите корифеи, то щяха да ни залеят с тези снимки....А не с тази измъчената

Данаил Лазаров
снимка на Данаил Лазаров

А, Ташка и Бомбашка отишли в Америка! Барабар Петко с мъжете, че и тяхната работа същата...! Хахахах.

Влез или се регистрирай за да коментираш