facebook
twitter

България

Австралия потърсила помощ от ЕС по случая "Полфрийман"

2212
 EPA/БГНЕС
Австралийският външен министър Марис Пейн призова българската държава да позволи на Джок Полфрийман да напусне страната.

Австралийското правителство е потърсило помощ от представители на Европейския съюз по случая с Джок Полфрийман. Това става ясно от думите на министъра на външните работи на Австралия Марис Пейн, цитирана от SBSNews в четвъртък.

Пейн е говорила пред депутатите в австралийския парламент, като е призовала българската държава да позволи на Полфрийман да напусне страната, изразявайки загриженост, че той е държан в България без правно основание. Във вторник австралиецът беше освободен от Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където престоя повече от 20 дни, след като беше освободен предсрочно от затвора на 20 септември. Паспортът му обаче беше конфискуван, за да не може да напусне страната.

Министър Пейн е заявила още, че освобождаването на Полфрийман от Бусманци е положителна стъпка, но семейството му се притеснява, че ще бъде върнат в затвора след политическа намеса от страна на българското правителство. "Въпреки че самото предсрочното освобождаване не може да бъде обжалвано, главният прокурор поставя под въпрос определени детайли при решаването на делото", обяснила тя пред австралийските депутати. "Разбираме, че това не е нормалната правна процедура в България и ще бъдем притеснени, ако аргументи, извън правните, повлияят на делото", коментирала Пейн.

Тя е категорична, че австралийските власти уважават независимостта на българския съд и желаят той да вземе решение, което съответства на закона. Дипломати на Австралия са в постоянен контакт с Полфрийман и му оказват помощ да напусне страната възможно най-скоро.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дезинфекцията на работните места става задължителна

02.04.2020

1188 6
България вече може да ползва парите от ЕС за коронавируса

31.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1068 9
Гешев изпрати екоминистъра лично да провери ТЕЦ "Бобов дол"

31.03.2020

986 11

Коментари

торбаЛан

Булгаристан вече е осъден на 100%. Отвличане, противозаконно отнемане на паспорт, позоваване на отдавна отпаднала забрана за напускане на страната, бълване на десетки лъжи от официални органи.. Оставяме настрана "изчезналите" доказателства и предубедения съдебен състав, произнесъл присъдата. Шенген ли?

Traktor1

 Пий си хапчетата, а Булгаристан ще викаш на мустакатата си жена 

аиг3

Австралия досега се държа изключително културно. А можеше още по време на процеса дипломатите й да вдигнат шум. Даже късно се намесват. Но ще го пуснат. Просто трябва да минат изборите.

Traktor1

  Ауу,ами ако не го пуснат ? Ти и торбата отгоре ще идете да се правите на командоси и да го отвлечете от строгия тъмничен ли ? 

торбаЛан

Пали трактора и дай газз. Блатото е пред теб.

Perun

 

 Няма така опция мой човек!

 Ще го пуснат и хоро ще играят. 

Magi

Гл. Прокурор какво си направи и господ не може да му направи!

Perun

 

    В светлината на мерките които взима австралийското правителство в защита на Джок Полфрийман, можем много по-лесно да видим колко е бил прав Лозан Панов и колко предвидливо е постъпил той, като е призовал за по-скорошно решаване проблемът с неосвобождаването на Д. Полфрийман. В същото време колко пристрастно и угоднически са постъпили онези членове на ВСС, които осъдиха този повик на Л.П. и дори имаха нахалството да поискат оставката му!

Harry Krup

Cacarov e psihopat korumpiran do kostite si.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×