Медия без
политическа реклама

48 хил. избиратели в чужбина са си спестили гласуването

Най-големият спад е в Турция, където до секциите са отишли около 30 хил. души по-малко в сравнение с 2021 г.

05 Окт. 2022
Пресцентър на МВнР

Извън страната на изборите на 2 октомври са гласували 178 000 души, съобщи днес външното ни министерство. В сравнение с вота през ноември 2021 г., когато гласуваха почти 226 000 български граждани по света, това е спад с 48 000. Трябва обаче да се вземе предвид, че миналата година гласувахме на избори 2 в 1 – за президент и парламент, което беше силен стимул за електоратите, особено в Турция.

Именно от югоизточната ни съседка са дошли и този път най-много гласове - 58 000. През ноември м.г. обаче бяха почти 90 000, тоест, там е и най-големият спад. Това пролича и в изборните резултати на ДПС - гласовете за движението, които съставляват огромната част от вота в Турция, спаднаха с една трета. През 2021 г. изселниците бяха движени от желанието да помогнат на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който участваше в състезанието за държавен глава. Сега обаче такъв стимул нямаше.

Гласуването в чужбина не донесе големи изненади, освен отслабналата избирателна активност сред българските общности. От това изглежда пострада най-много ДПС. Макар и да запазва първото си място, което трайно държи, движението отчита рязък спад на гласовете от Турция.

На второ място по избирателна активност на 2 октомври са били сънародниците ни в Обединеното кралство, където са гласували около 27 000 души. Следва Германия с 22 000, Испания с 11 000 и САЩ с 10 000.

Най-висока е била активността в секциите в Бурса, Люлебургас, Айндховен и Чорлу, а най-слаба - в Техеран, Нова Зеландия и Северна Македония. По данни на МВнР само в 8% от секциите са гласували 500 души; в 24% са били между 300 и 500; в 46% между 100 и 300; а в цели 22 % са се включили по около 100 души. На основата на тези данни външното ни министерство прогнозира, че за следващите избори ще бъдат открити около 600 от т.нар. автоматични секции (отварят се на база на гласуванията на предни избори – бел.а.), от които в 240 ще се гласува с машини.

АНАЛИЗ

На вота се гласува в 755 избирателни секции, разположени в 65 държави. Изборите са протекли спокойно и при добра организация, без съществени проблеми – такава е общата оценка на МВнР. Не е имало никакви затруднения в 300-те секции с машинно гласуване. 62% от избирателите са използвали устройствата, а останалите 38% - хартиени бюлетини.

4200 души са участвали в секционните избирателни комисии в чужбина - 1400 са били пратени от политическите сили, 755 са били командировани от дипломатическото ведомство, а останалите около 2000 човека са били излъчени от българските общности в съответните страни.

Външният министър Николай Милков похвали българите в чужбина, които са се включили в секционните комисии, че са се трудили с ентусиазъм и воля. ”По отношение на партиите и коалицията ситуацията не беше такава”, констатира Милков. Имало е много случаи на определени от политическите сили членове на комисии, които не са се явили, и е трябвало да бъдат заменени в изборния ден с резерви. Най-проблемна е била ситуацията в Турция, но не само там. Твърде много такива случаи имаше и непосредствено преди вота.

Колко нестабилна всъщност е т. нар. изборна администрация пролича за пореден път и на тези избори. Броени дни преди вота на 2 октомври Централната избирателна комисия (ЦИК) размести стотици членове на секционни избирателни комисии в чужбина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата