Медия без
политическа реклама

Започва мобилизация на частните лекари в Северна Гърция

300 милиона души по света са се заразили с коронавирус

07 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Здравните власти в Гърция обявиха 33 716 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, както и 70 жертви на заразата. 639 пациенти са на апаратно дишане, от които 97 (15,18%) са напълно ваксинирани.

Средната възраст на новите случаи е 36 години, в сравнение със 78 години при смъртните случаи и 64 години при интубираните пациенти. От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 1 422 020 случая на заразяване, от които 251 727 (17,7%) през последните седем дни, и 21 185 смъртни случая.

Заради ситуацията от сряда започва мобилизацията на частни лекари от три региона в северната част на Гърция, за да помагат в държавните болници за един месец. Гръцките болници са изправени пред сериозни проблеми и недостиг на персонал, тъй като около 2500 здравни работници са поставени под карантина. Здравният министър Танос Плеврис обяви пред радио Athens 9.84, че Атинската многопрофилна болница отново ще се превърне в Covid-център, и чи болниците в столицата бъдат подсилени с около 800 допълнителни легла от частни клиники.

Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в света надхвърли 300 милиона днес, сочат данни на американския университет "Джонс Хопкинс", който води статистика въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти.

По данни на университета 300 002 021 души са били заразени с коронавируса, а 5 471 856 от тях са починали. Най-голям брой заразени са регистрирани в САЩ (58 449 898), следвани от Индия (35 109 286) и Бразилия (22 328 252), предаде БГНЕС.

- През миналата седмица светът е отчел най-високия брой случаи на новозаразени с ковид-19 и макар че Омикрон вариантът, разпространяващ се като цунами, може да изглежда по-лек, той хоспитализира и убива хора, каза ръководителят на Световната здравна организация. Тедрос Гебрейесус заяви по време на първия уебинар на организацията за 2022 г., че "макар Омикрон да изглежда по-лек в сравнение с Делта, особено при ваксинираните, това не означава, че трябва да се категоризира като "лек".

"Точно както предишните варианти, Омикрон хоспитализира хора и убива хора", отбеляза Гебрейесус. Той заяви, че "цунамито от случаи е толкова огромно и бързо", че вече претоварва здравните системи по света.

През седмицата от 27 декември 2021 г. до 2 януари 2022 г., след постепенното нарастване от октомври насам, броят на новите случаи в световен мащаб е скочил със 71 % в сравнение с предходната седмица. Това съответства на малко под 9,5 милиона нови случая и над 41 000 нови смъртни случая, регистрирани през последната седмица.

За да се сложи край на острия стадий на пандемията, държавите трябва справедливо и бързо да споделят със света високоефективни научни инструменти, призова той.

"Неравнопоставеността по отношение на ваксините и неравнопоставеността в здравеопазването като цяло бяха най-големите провали на миналата година", каза ръководителят на СЗО и отбеляза, че при сегашните тенденции 109 държави няма да успеят да постигнат целта на СЗО за пълно ваксиниране на 70% от населението на света до средата на 2022 г. "Неравнопоставеността във ваксините е убиец на хора и работни места и подкопава глобалното икономическо възстановяване", предупреди Гебрейесус.

Същността на неравенството се състои в това, че някои страни се придвижват към ваксиниране на гражданите за четвърти път, докато други дори не са имали достатъчно редовни доставки, за да ваксинират здравните си работници и тези, които са изложени на най-голям риск”, каза ръководителят на СЗО.

- Над 4000 деца са били хоспитализирани в САЩ със симптоми, свързани с ковид-19 сочат данни, публикувани от вестник "Вашингтон пост". Това е историческо ниво на хоспитализации на подрастващи, след като вариантът Омикрон продължава да води до рекордно високи стойности на заболеваемост, които натоварват американската здравна система. Случаите са се увеличили повече от два пъти за по-малко от две седмици от Коледа насам, когато те бяха под 2000. Много семейства и приятели се събраха за празника, както и за Нова година, и експертите предупредиха за вероятно нарастване на случаите след празничния сезон.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията разрешиха в сряда на Pfizer-BioNTech поставянето на бустерни ваксини за деца на възраст от 12 до 17 години, като директорът Рошел Валенски заяви, че "е от решаващо значение" тази възрастова група да получи трета доза от ваксините, за да се предпази от тежко заболяване, свързано с ковид-19.

- Италия съобщи за рекорден брой заразени с коронавируса за денонощие от началото на пандемията. Новите случаи на зараза днес са 219 441, а ден преди това те бяха близо 190 000.
Но въпреки увеличението на новозаразените има намаляване на смъртните случаи на хора с коронавирус спрямо вчера. Днес те са 198, а вчера бяха 231. От началото на пандемията Италия регистрира над 6,9 милиона случая на зараза и над 138 000 починали с коронавируса.

Ключови думи:

ковид-19, СЗО, САЩ, Гърция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?