facebook
twitter

Горещи новини

Започнаха честванията за 140-годишнината на Търновската конституция

Румен Радев пожела на депутатите "по-малко президентски вета върху лобистки закони"
148
БНТ

Честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция започнаха с тържествено заседание на Конституционния съд в Старопрестолния град. Участваха председателят на парламента Цвета Каранчева и президентът Румен Радев. Във Велико Търново държавният глава коментира теми като евроизборите и напрежението в Габрово, предава БНТ.

Президентът Радев пожела на депутатите да не забравят завета отпреди 140 г. – законите да се правят от народа и за народа, за да има, по думите му, "по-малко президентски вета върху лобистки закони".

Кандидатурата на шефа на кабинета си Иво Христов за евродепутат президентът коментира така: "Нужни са повече хора, които да работят за по-единна и просперираща Европа". Той уважава решението на Христов и не е снемал доверието си от него.

"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на една по-динамична Европа. Разбира се, той поиска съгласието ми и мога да заявя, че президентството не е феодална институция – всеки е свободен да прави своя избор", заяви Румен Радев.

По отношение на напрежението в Габрово, според президента гневът на хората е разбираем, защото цели "поколения наред са израснали с чувство за безнаказаност".

"Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. И според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият – това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. А вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност", заяви президентът.

Според държавния глава, това са ниското образование, липсата на трудова заетост и липсата на чувство за отговорност пред обществото.

На тържественото заседание на Конституционния съд беше отправен и един призив към президента – да се промени Конституцията така, че в нея да се впише, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

Все още няма коментари

Още

Борисов сплаши ГЕРБ с повторение на аферата „Костинброд“

20.05.2019

Людмил Илиев

635 4
Радев: Консултациите за главен прокурор са в интерес на обществото

17.05.2019

595 11
Шефът на ВАС предпочита прокурор за наследник на Цацаров

17.05.2019

Людмил Илиев

114

Влез или се регистрирай за да коментираш

×