facebook
twitter

Горещи новини

Заев прикани Гърция „да поеме лидерството на Балканите“

Според македонският премиер, тя била "най-старата държава-членка на Европейския съюз и най-старата държава-членка на НАТО“ в региона
6255
EПА/БГНЕС архив

Изявление, направено от министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев изненада всички, коментират в редакцията на електронното издание на атинския вестник Protothema, цитирана от Фокус.
„Гърция трябва да поеме лидерството на Балканите“, цитира думите му изданието, като допълва аргументите на Заев за предложението му: „Гърция е най-старата държава-членка на Европейския съюз и най-старата държава-членка на НАТО“ от региона.
В интервю за IBNA Заев спомена първата си среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в кулоарите на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. „За мен винаги е удоволствие да се срещам с представители на приятелска страна, а Гърция е приятел на нашата страна. След подписването на Преспанското споразумение, единственото ни намерение е да изградим приятелство, да преминем към просперитет на двете страни. Обсъдихме изпълнението на договора, който е много важен и за двете страни... Ние трябва да изпълним задължения, някои от тях бяха изпълнени по-рано, отколкото беше необходимо, за да подготвим гражданите си и да покажем на гражданите на Гърция нашето искрено приятелство“.
 

Ключови думи:

Заев, Гърция, Македония
47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

5605 7
Транспортна стачка ще блокира Атина днес

18.02.2020

207
Проф. Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото

16.02.2020

7770 69

Коментари

Страници

редник

Мда-а, по-ясно от това какво мислят за нас и нашите отношения няма как да се каже - но ние продължаваме да се надяваме...

 

Докога?...

ЗИП
снимка на ЗИП

Просещата Гърция лидер на Балканите ?

 

:))

 

На тях ако не им дават пари от ЕС ще умрат от глад. А по островите всеки момент ще има "мигрантска имплозия"...

 

А България в случая с Македония се оказа в цугцванг. Ако наложим вето на Македония то в Скопие ще се настанят Москва и Пекин.

 

Ако не наложим вето то вече няма да има никаква спирачка пред македонизма, който ще бъде официално признат в Брюксел...

 

 

маняна
снимка на маняна

Никакъв цугцванг няма тук. Форсиран вариант с предизвестен край.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Още едно доказателство, че нашия Вожд вече всички го разбраха колко е елементарен. Това си е подигравка след всичките срещи, целувки и прегръдки. Жалко, че ни ръководят толкова " семпли " личности.
ЗИП
снимка на ЗИП

Не ви е виновен вашия вожд. Такива са "геополитическите обстоятелства".

 

България е просто е винтче в цялата система. Нищо не зависи от нея.

 

На Балканите са си дали среща Брюксел, Вашингтон, Москва, Пекин и Анкара . 

 

Не сме началото на 20 век, когато от дребосъците все още нещо е зависело.

 

21 век е векът на големите геополитически обединения....

 

 

ИвКо

Сега остава някой да изплющи кви сърбомани са макетата.

България трябва да работи за по малкото зло обединение на Източна, Централна, Западна и Северна Македония.

Stern

Вече и макетата ни казват открито, че за нищо не ни имат и за нищо не ставаме.

Жалко, че международникът и външната Му  не умеят да разчитат такива сигнали.

Hasta la vista

Ще признае ли някой най-после, че една от най-големите глупости във външната ни политика беше признаването на Македония като независима държава? А и тоя "договор", дето Баце го споменава под път и над път, е подписан под натиск от едни определени среди, същите, които накараха Гърция да подпише "оня исторически договор"...Та тия мразят България и в червата си, макар и да се редят на опашки за български пасош...

Hey Joe

Българската дипломация разравя гробовете на историческата ни памет и вади оттам тленните останки на националната идентичност, за да ги шитне на чужди интереси. Националното предателство се извършва от управляващата клика и от външната министърка Екатерина Захариева, която в Ню Йорк подписа декларация, подкрепяща началото на преговорите на ЕС за присъединяване на Северна Македония. Декларацията е съвместна и бе подписана от колегите й от Гърция, Румъния и Хърватия, но това не може да се приеме като смекчаващо вината обстоятелство. Министърката си сложила подписа буквално седмица, след като стана ясно, че комисията София-Скопие по изясняване на спорните исторически въпроси буксува по вина на македонската страна. Европейската интеграция на Скопие не може да е за сметка на националната ни история и на българската идентичност, каза по този повод президентът Румен Радев. Но подписът на Е.З. фигурира под декларацията. Страната ни намигна на Скопие, че е готова да си затвори очите за спорните въпроси. И така се оказа с министър на чуждите, а не на българските работи. Само че така управляващата ни клика шитва на "евроценностите" костите на 200-хилядите българи, загинали в Балканската и Първата световна война. Така тя сглобява втори Ньой - не на територии, но на история и национална памет.

deaf

И на Турция ли е лидер Гърция?!

nottheone

Ще признае ли някой най-после, че една от най-големите глупости във външната ни политика беше признаването на Македония като независима държава?

тази история може да бъде разказана лесно, с имената на политическите играчи, само един от тях е покойник.

имаше и гротески в нея.

 

историята на празния договор също. сички са живи, даже некои управляват, други надменно посланичестват. 

Призъртащ

Трябва да разберете, че докато България не признае македонското малцинство в Пиринска Македония и не му даде човешки права, в Македония ще бъде смятана за лицемерна и неприятелска, за агресивен завоевател и крадец на история.

Forza NATO

Мерси, подобно!

 

Явно Гърция вече е признала македонското малцинство в Южна Македония и му е дала човешки права, щом е припозната за нелицемерен лидер и приятелска държава.

Призъртащ

И как ви хрумна тази тъпотия ? По приказките на Зайко ? За Македония Гърция е страната, извършила най-големия геноцид срещу македонския народ и никакви политици не могат да променят това отношение. То може да се промени само ако Гърция върне правата на бегълците от гражданската война и признае правата на македонците в Егейска Македония. 

Воден прах

Тия са точно 26 1/2 човека и и имат най-великото човешко право - да се наричат българи. Останалото е от лукаваго.

Hey Joe

?

mick

Най-големите тарикати - 300 милиарда прибраха, отделно още толкова сигурно като Еврофондове.

 

Така, че що да не са лидери.

JollyRoger's

Зайо пусна Западнобалканския Демиург по пързалката. Честито!

nottheone

споко. нашия се връща, пълен с енергия и 9-ти дан. освен тва преди време вече фърли целувка на ръката на един техен поп.

 

е...й,

доживяхме пак до залеза на късното средновековие, бпц да ни спасява от мазни продажни безмозъчни чорбаджии

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Най-страшното е, че само три поколения са напълно достатъчни да се подмени изцяло родовата памет.

Тук също върви подобен процес, но в малко по-друга насока. 

Призъртащ

В Пиринска Македония това може да се види най-добре. Поне половината население помни и знае, че бащите им или дядовците им са били македонци, но от конюктура те самите вече са българи, без да отричат този факт. Техните деца и внуци вече или не го помнят или избягват да го помнят и се асимилират в по-голяма степен. 

Тата-ра

Не всички . Ако имат възможност да четат своята история на освободителната борба на македонците , ако имат правата без да се страхуват от преследване да се самоопределят , картинката ще бъде друга 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

На северо-македонски ли я четат тази история или на чист македонски.?

:) 

Mitnicharъ

А, Подсмръкващия изпълзя отново... Северна Македония винаги ще смята България за  " лицемерна и неприятелска, за агресивен завоевател и крадец на история", Подсмръкващ;  за щастие, това ще трае сравнително кратко - до утвърждаването  на общата ни  граница с приятелска Албания :)

Призъртащ

Надявам се, че българските държавници са мъже на място и ще утвърдят тази цел на президентския съвет. Да не те оставят само с мокри сънища. 

Тата-ра

В момента отношенията между Македония и Гърция са изключително добри .

Това се дължи на няколко фактора .

Гърция направи компромис с името като остави думата "Македония" и сложиха само "Северна".

В гръцкия парламент се чуваха изказвания на депутати , че славомакедонците които живеят на територията на Гърция не бива повече да се неглижират .Все по често по гръцките медии се показват обичаи и традиции на това малцинство . Гърция разреши партия която е представител на това малцинство "Виножито" . Това е огромна крачка която бавно и постепенно цели да промени гърците и отношението им към македонското малцинство и в частност към Македония . За това и македонците избраха Гърция да пази небето им . Нищо от гореизброените неща няма в политиката на България към Македония .Точно обратното , за това е напълно обяснимо всичко случващо се .

slavabg

Играта е такава - който издържи... Северна македония иска да влезе в ЕС /тоз заяц в мечтите си вече се къпе в европейски пари като БОКО/, ако България се опъне сериозно, тия ще свалят гащите ?

НЕСЪМПОЖАРНИКАР

Е защооооо не Баце и Бцестан веееее ??!!?

valldi

Гъркомани е имало в Македония. Купени, продали рода и народността си. Заекът е продължител на делото им. Но го разширява, готов е да се продаде на всеки, само да изпълни задачите на началниците и да стои на власт.Само към Бълария таи жестока омраза, която крие под заешка усмивка. Продажниците са такива, те са повече потурнаци от турците.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Имал съм допир с македонци само в чужбина...гледаха ме с присвити очи и голямо недоверие...а когато говориха със сърби се смееха, радваха, отпускаха...бяха щастливи като комуникират със сърбите...аз не съм им казал нито една лоша дума, но самия факт че съм българин ги държеше надалече...

 

...а един сърбин ми каза, че в казармата като бил имало македонци и всички се отличавали с факта, че били много завистливи...такова беше мнението на Зоран от Белград за македонците...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш