facebook
twitter

Горещи новини

Възпитател, разтървал биещи се ученички, ще бъде съден за хулиганство

2390
Илияна Кирилова

Задържан е възпитател, намесил се в сбиване между непълнолетни момичета в училище, съобщиха от прокуратурата.  
На 8 март две 14-годишни момичета се сбили в класната стая в училище в Ловеч. 60-годишният възпитател се опитал да ги разтърве и ударл едното от тях по главата. 
В сряда възпитателят е бил задържан и обвинен за лека телесна повреда, причинена на малолетно лице по хулигански подбуди. След престой в ареста той е освободен, но ще бъде съден.
Инспектори от Детска педагогическа стая са започнали работа с децата от училището.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че прокуратурата се е запознала с разпространено видео във вторник. Снети са били обяснения от участниците в инцидента.

„В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса в такива ситуации с много висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в състояние на силен афект. Той трябва да се намеси и с физически контакт. В тези страни съществува и много добра система за обучение на педагогическите специалисти, които работят с такива деца”, заяви по Нова тв д-р Цветослав Николов, преподавател в Софийския университет, експерт по агресия при децата. Той определи като неприемливо поведението на преподавателя „да сипе юмруци”, но призна, че същевременно е трябвало да се намеси.

112

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жителите на ловешко село се увеличиха с над 100 души преди изборите

26.04.2019

2034 5
Горя стая в пловдивско училище

23.04.2019

210
 Нови инциденти напомниха за растящата агресия в училище
Нови инциденти напомниха за растящата агресия в училище

Коментари

Страници

geo_19

Боже Господи. Българската полиция е полудяла. Вместо да връчат благодарствен адрес на възпитателя предотвратил голям сакатлък, те го арестуват! За какво бе джанъм? И как трябваше да реагира възпитателят? 

а) Да извади телефона и да снима и после да качи в тубата

б) Учтиво да помоли момичета да престанат.

в) Да се обади на 112

------

От видеото е видно, че момичета са изпаднали в дива ярост и не съзнават какво вършат. Животинското в тях е взело връх. И като всяко агресивно животно се стараят да прегризат гърлото на врага. Такава дива ярост се потушава само с бой. Як бой... Имах две кучета, едното каракачанка около 50 кг. другото обикновено одомашено улично куче. Иначе добре се разбирха, но веднъж (май спор за храна) каракачанина се нахвърли върху другото. Беше го захапал за врата в мъртва хватка. Счупих една яка пръчка по гърба му дакото го принудя да го пусне. 

Shaaban_bin_Robert

Какво е трябвало да направи? И трите ти предложения в реда "а", "в" и "б".

Жалко за човечеца, ако го осъдят, но това ще създаде прецедент. За да няма после: "Вие защо не се намесихте?"

Клеменца казваше на Майкъл Корлеоне: "Такива работи трябва да се случат веднъж на десет или повече години. По този начин се пречиства лошата кръв." Сега животът е по-динамичен, та такива работи се случват по-често.

Evasion

60-годишният възпитател се опитал да ги разтърве и ударл едното от тях по главата. 
В сряда възпитателят е бил задържан и обвинен за лека телесна повреда, причинена на малолетно лице по хулигански подбуди. След престой в ареста той е освободен, но ще бъде съден.

Това означава, че от днес нататък всички възпитатели в училищата, при подобна случка, само ще седят и ще наблюдават. Евентуално може да се намесят вербално, но като подбират внимателно думите си, за да не се почувства някой от побойниците обиден... Браво на прокуратурата! 

g_ringo

По бтв се изтърваха, че нападателката била със 'специални образователни потребности',  което, казано на прост език означава, че има психическо разстройство. Показаха още, че преди да нападне съученичката си е нападнала и налагала с юмруци друга учителка.

скайспирит

Пореден епизод от безумието в българското образование  и псевдоправозащитни ценности.

От СЕГА нататък всички длъжностни лица, които по функционални задължения се занимават с непълнолетни ще стоят с ръце в джобовете, когато същите се сбият, убиват и т.н. Ще подадат сигнал на 112 и с това се изчерпват техните задължения. И когато едно дете намушка друго, на въпроса "Защо не се намесихте?", отговорът е "Аз не съм компетентен и нямам право да се намесвам. Подадох сигнал на 112 и написах доклад до директора, с това се изчерпват моите задължения".

 

Няма такава държава!

ИвКо

Инспектори от Детска педагогическа стая са започнали работа с децата от училището.

От детската педагогическа стая би трябвало да започнат работа с родителите на тези две деца. Би трябвало тук да дискутираме трябва ли да им се отнемат родителските права на родителите. Що за въпитание имат тези деца, на практика все едно за изкарали някакъв курс за агресивно поведение. Възпитателят го бие то не пуска, а би трябвало и от една дума да се разбере и да прекрати свадата. Възпитателят в случая е длъжен да прекрати боя, направил го е по единственият възможен начин, по друг начин е нямало как да се получи.

 

Гларyс

По-полека с отнемането на деца от родителите им. Училищата са зверилници, в някои класове напрежението понякога е огромно и това влияе зле на всички деца. И същите тези деца може и да не правят проблеми извън училище. Не е толкова просто. А дете със специални потребности, означава че детето има някакъв проблем в развитието и усвояването на материала.

генек

Те за това насилието ще нараства. И разумните учители си знаят вече – отминавай, защото ти ще си виновен…

А той изпълнява служебните си задължения. И е бил длъжен да ги разтърве - две озлобени, озверели, откачили кученца...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Sapienti_sat

лека телесна повреда, причинена на малолетно лице по хулигански подбуди.

 

Еее, това за подбудите е голяма глупост. Човекът имал съвсем хуманни подбуди, друг е въпросът, че е неподготвен. Аз като стар джудока, мога да им препоръчам да научат някои техники за извиване на ръката в китката, дланта, пръстите, в посока обратна на естествената, за да накарат агресорчето да пусне жертвата.

ЗИП
снимка на ЗИП

Изпълнението беше тотално "дърводелско".

 

Не може мъж така да удря момичета. Трябваше просто със сила да ги откъсне една от друга и ако трябва "профилатичен шамар" и толкоз....

 

 

Shaaban_bin_Robert

"Дърводелско", колко да е "дърводелско"?

В тази връзка как би охарактеризирал поведението на момичетата? Така ли тряба да се бият за да си разрешават противоречията?

seyko

ЗИП-пе,

тук съвсем изпусна парата. Ами учителя да беше я погалил с кокоши перце

 или с някакво виртуално шамарче.

bgman13

Shaaban_bin_Robert

 

Съдията:
- Асане, бе, ти що си бил жена си? Не знаеш ли, че това е насилие, Истанбулска конвенция има.
Асан:
- Ами, точно за това, гсин съдия - щото ми са прай на мъж!

bgman13

ЗИПе, да те питам нещо. Колко време мислИ (ти), дали може така да удря момичетата или не може (ама и що да говориш такива работа - кви момичета, имаш 54 джендъра)? Щото ако е повече от пет секунди, даскалът не е имал твоето време. Освен това, ти го гледаш от страна. А да гледаш некой от страна е съвсем друга бира, от това ти да си там и да правиш. След това като се е видял, дасалът даже може да се е изненадал, че това е той. Маани се прави на умен, кога става въпрос за такива ситуации. Не е тоя акъл в човека който действа в тоя момент.

 

 

bgman13

seyko

 

Учителят не е бил обучаван, как да действа в такава ситуация. Пропуск на обучението за учители. Предполагам, че във възпитателните лекции ги учат нещо, за такива ситуации, не зная. Но мисля, че не ги учат, как да се намесват физически в такива ситуации. Когато трябва директно да се намесват. Не ми се вярва да ги учат и подозирам, че всеки студент с профил за учител изразява мнение, че не е отишъл на курсове за охрана, и че по презумпция, учителят няма да ходи да се бие с никой.

 

Което е огромна грешка. А за да бъде поправена, трябват доста тренировки при обучението, и поддържане на форма цял живот.

Force

Едното момиче са казвало Барбара, другото - Франческа. Дали от агресията е свързана с етносът им - мога само да гадая 😁

скайспирит

Не съм гледал видеото, но това обяснява случая, т.е. родителите им са решили да изкарат пари. 

bay Dragan

Бият се за Ал Пачино.

bgman13

скайспирит

Не съм гледал видеото, но това обяснява случая, т.е. родителите им са решили да изкарат пари. 

 

Абсолютна циганска наглост, поощрявана от държавата. Пълна липса на уважение към учителят и пълна липса на взискателност към собственото дете. Значи то постоянно проявявало агресия (когато някой й навиква го напада - или ако й се стори че повишил глас), ама то е дете, кво да му правиш. И сега, не изпускат случая да изкарат пари за вечни врмена от социални помощи. След тоя случай, тя вече не е тя. Мръднала е с глават и всеки път когато отново почне да бие някой за щяло и нещяло, това ще бъде повод, социалната система да й дава пари.

dral4i

Force, вече не е само от етноса, а е повсеместно. Из Сураттефтера върви една картинка с надпис, че учителите днес освен с поколението на невъзпитаните деца, сега трябва да се разправят и с поколението на невъзпитаните родители. 

sneaky_humanoid

и ако трябва "профилатичен шамар" и толкоз....

Нали се сещаш, че с един "профилактичен шамар" може да ѝ откърти ченето...

ИвКо

 Аз също бих започнал с извиване на китката, но едва ли бих преценил точната сила на извиване на детската ръка и като си знам какъв съм повредата на ръката в никакъв случай нямаше да бъде лека телесна повреда. Спорно ми се вижда това, а иначе гледката действително е неприятна, но се ла ви.

mi6osp.

Следващият път никой няма да разтървава биещите се и сбиването ще завърши фатално.

bgman13

Били са на занимална. Т.е. това е времето след училище, когато децата си учат уроците за следващия ден, но са в класните стаи и се готвят под надзора на възпитатели. Може да са пенсионирани учители или с по-ниско образование. Обикновено такива има там където има Интернат. Евентуално и пансион за ученици от други населени места.

циникЪтхедонист

Отказът от шибучицата се отрази пагубно на българското образование.

 

Лoвkия

Здрав и як чичка би трябвало да може да разтърве две малки момичета и без да налага едното с юмруци по главата.

 

mr_self_destruct

Тия учители и възпитатели не ги ли обучават на звероукротителски техники? Трябва да започнат, че така не става, за самите тях е кофти.

9101

Когато някой обезумял се вкопчи като питбул в другия, не става нито с приказка, нито с дърпане. Да го знаете. 

Това дете, за което казват, че страда от агресия, когато другия път нападне друго дете и го повреди, по-добре ли ще е? 

Лoвkия

Когато някой обезумял се вкопчи като питбул в другия, не става нито с приказка, нито с дърпане. Да го знаете. 

Пак ще го кажа - здрав мъж би трябвало да може да откопчи една хилава момичешка ръчичка от всичко, в което се е вкопчила.

buratinob

До там я докарахме.

Имах приятел полицай, развали му се колата и месец пътуваше с автобус, цивилен до работа и там се преоблича с униформа.

Обясни, че ако стане скандал гражданите искат да се намеси, а той нямал право и щел да закъснее за работа.

Полицай!

А някой бълнуват за граждански арести, за груопи за самозащита.

Жалко за учителя, жалко и за нас всички на територията.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×