Медия без
политическа реклама

Военни във Венецуела призоваха за бунт срещу Мадуро

По непотвърдена информация в социалните мрежи става дума за "група войници", вдигнали се срещу управляващите

21 Яну. 2019
По улиците на столицата Каракас се виждат военни от Националната гвардия и горящи барикади на подкрепящи ги демонстранти.
ЕПА/БГНЕС
По улиците на столицата Каракас се виждат военни от Националната гвардия и горящи барикади на подкрепящи ги демонстранти.

Мъж във военна униформа, определящ се като сержант от Националната гвардия на Венецуела, призова за отстраняване на президента Николас Мадуро във видеоклип, разпространяван в социалните мрежи. Местни и регионални медии твърдят, че мъжът, заснел видеото в квартал на столицата, има подкрепата и на други в редиците на Националната гвардия. Според испанската агенция "Ефе" кварталът е обкръжен от полицейски служители. Венецуелската телевизия NTN24 твърди, че гвардеецът се подкрепя от около 40 колеги. Тази и други медии показват клипове с протестиращи в квартала, които все още са на улицата. В официално изявление венецуелското правителство съобщи, че ситуацията във военните обекти е "под контрол", а в едно от подразделенията има арестувани за кражба на оръжия.

По непотвърдена информация в социалните мрежи става дума за "група войници", вдигнали се на бунт срещу управлението. Потребители на "Туитър" разпространяват и информацията, че в някои венецуелски щати достъпът до интернет е ограничен в последните часове.

Служителят, заснет във видеоклипа, обяснява, че говори от пункт на Националната гвардия в Каракас. Клипът не показва значително раздвижване на военни сили. Според местния сайт "Нотисиас Венесуела" клипът е бил разпространен около 5 ч. сутринта местно време (преди повече от два часа), а военните са от Котиса - вероятно става дума за краен квартал на столицата Каракас. В продължаващия половин минута видеоклип той казва на "гражданите да излязат на улицата, за да упражнят правото си". "Боря се за вас, за Венецуела," продължава той. "Страдаме така, както страда цяла Венецуела." По-късно се появи още един видеоклип, където до него се виждат и други служители на Боливарската национална гвардия.

Според испаноезичната секция на "Дойче веле" гвардеецът, записал призива за бунт, се казва Луис Бандрес. Медията отбелязва, че в последно време имаше слухове за недоволство във въоръжените сили. Миналата седмица "Хюмън райтс уоч" представи доклад, според който в армията (една от чиито четири единици и Националната гвардия) се стига до мъчения на служещи, които не симпатизират на Мадуро. Първоначално венецуелската телевизия NTN24 съобщи, че разбунтувалата се група е била готова да се предаде на местните власти, а известен блогър, разпространявал втория клип - че са заобиколени от FAES (подразделение за специални операции към венецуелската полиция). Венецуелски журналисти съобщават, че мерките за сигурност във всички обекти на армията са били подсилени.

Първите медии, реагирали на действията на войниците, ги осъдиха. Други публични фигури, като бившия главен прокурор и глас на опозицията Луиса Ортега Диас, подкрепиха действията им. "Смелостта на тези момчета ни показва, че в казармите има достойнство и воля за битка срещу тиранията," каза тя, цитирана от NTN24. Клип на телевизията в "Туитър" показа и местни жители, подкрепящи метежниците с тенджери и тигани. Други кадри показват как полицията разпръсква сълзотворен газ, за да прогони демонстрантите, излезли в подкрепа на бунта. Подобна информация идва и от в. "Ел насионал". "Искахме по-добра страна," казва в репортаж на телевизията жена, която твърди, че била сред протестиращите, когато силите на реда са опитали да ги разпръснат. "Знаете ли какво направиха полицаите? Хвърлиха сълзотворен газ. Там, където живея, пет деца трябваше да ги закарат в болницата, защото се задушаваха - имат астма. Не ние започнахме това, те го започнаха." Впоследствие други жители започват да крещят, че искат по-добра Венецуела.

Потърсено за коментар от различни медии, Министерството на информацията във Венецуела не отговаря дали група военни действително се е вдигнала на бунт срещу Мадуро. Президентът, който започна втория си мандат на 10 януари, бе обявен от парламента (доминиран от опозицията) за узурпатор на фона на дълбоката икономическа криза в страната. За "Телевисион Венесуела" протестиращ от същото място казва, че излезлите на улицата се бунтуват срещу "диктатурата в своята страна" и срещу това, че са "гладни". Той също твърди, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу демонстрантите. Други кадри, от същото място, могат да се видят и в профили на потребители на социални мрежи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Венецуела, бунт

Още по темата