Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан отново нападна ключови политици от ЕНП

06 Апр. 2019

Унгарският премиер Виктор Орбан отново нападна ключови фигури от ЕНП. Вчера той започна собствена кампания за изборите за европейския парламент през май. Той критикува сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като казва: "Англичаните си отиват, а мигрантите идват", предаде БНТ.

Миналия месец управляващата унгарска партия Фидес, чийто лидер е Орбан, бе блокирана за неопределено време от консервативната Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата и най-влиятелна политическа група в ЕС, заради кампания с билбордове на Будапеща, която взе на прицел Юнкер. След като беше критикуван за кампанията, Орбан се извини за оскърблението на партньорите от ЕНП и изрази подкрепа за водещия кандидат на блока за потенциален председател на Еврокомисията Манфред Вебер.

Вебер наскоро разкритикува Фидес и миналата седмица каза пред германския оператор ZDF, че той "няма да приеме поста" на председател на Еврокомисията, ако трябва да зависи от гласовете на Фидес. Затова Орбан взима на мушка и Вебер, като казва, че той е "обидил унгарците". "Не е чудно, че все повече хора казват и пишат:" Стига с него (Вебер)"," казва Орбан пред членовете на партията на събитието в Будапеща. Орбан настоява, че "лидерите, които се противопоставят на имиграцията, трябва да ръководят институциите на ЕС".

Мандатът на Юнкер, както и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, ще приключат по-късно тази година. Орбан също намекна, че Фидес може да напусне ЕНП по собствено желание след изборите през май. "Ние ще решим собственото си бъдеще", каза Орбан. "След изборите ще видим накъде се движи ЕНП, ако е вляво и либерално, тогава няма да ги следваме", добави той. По време на речта си Орбан също разкритикува "бюрократи, живеещи в балона на Брюксел", чиято цел, казва той, беше създаването на "Съединени европейски щати".

"Управлението на миграцията трябва да бъде отнето от бюрократите в Брюксел и да бъде върнато на националните правителства", добави Орбан. Той също така атакува комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, който също е от ЕНП, като казва, че неговата политика е "програма за пълна подмяна на населението". Освен това Орбан изтъкнв, че „съществуването на християнската цивилизация е заложено на гласуването на изборите на 26 май".

Ключови думи:

Виктор Орбан, ЕНП

Още по темата