Медия без
политическа реклама

Вече две жертви в Европейския ден без загинали на пътя

Докато МВР се хвали с успехи от предишните години, тежка катастрофа отне два живота. Други четири човека загинаха преди полунощ

26 Септ. 2019

Докато МВР се хвалеше как за четвърта поредна година на територията на цяла Европа се провежда " мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death)" и какви успехи има България в предишните издания, тежка катастрофа край Микре взе два живота..

Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”, съобщи рано сутринта МВР. Проектът насърчавал участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя. 

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. загина само един човек, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП, пише в съобщението на МВР.

Двама души загинаха, а трети в болница след катастрофа между селата Микре (Ловешко) и Сопот, съобщиха по-късно от вътрешното министерство По първоначални информация на пътя Сопот – Абланица челно са се ударили два леки автомобила.

По данни на МВР пък други четирима души са загинали, а други 12 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Общо в страната са станали 15 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 30 леки и две тежки катастрофи, при която са пострадали двама души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата