facebook
twitter

Горещи новини

Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

2393

Украйна няма да прави промени в своята конституция, които биха се отнасяли до предоставянето на специален статут на Донбас, тъй като този въпрос е регламентиран от реформата на децентрализацията на страната и не планира да използва механизма за пълна амнистия за страните в конфликта като част от Минските споразумения. Това съобщи в събота външният министър на Украйна Вадим Пристейко, цитиран от TACC и Фокус.
"Както е записано в споразуменията от Минск? Там се казва, че ще има реформа на украинското законодателство, която се основава на децентрализация. Ние не правим промени в конституцията, продължаваме пътя на конституционната реформа, а основата е децентрализацията. Ние предлагаме страната, която стои зад линията на съприкосновение да разбере: шансът за тяхното развитие е децентрализация. Ние няма да въвеждаме никакви специални и неспециални статути в конституцията ", подчерта той, говорейки в Киев на форума на Ялтинската европейска стратегия (ЯЕС, (YES на английски – бел. ред.)).
В същото време той добави, че Украйна обмисля възможността за компромиси в закона за специалния статут на Донбас, който действа в страната, но се изисква удължаване на неговото действие. "Нашите депутати имат изключително (трудна) задача - как да променим този закон (относно специалния статут на Донбас) или да напишем нов закон. Има много подробности - докъде можем да стигнем в този закон, какви компромиси могат да бъдат направени и от двете страни", каза Пристейко.
Външният министър отбеляза също, че украинската страна не обмисля възможността да предостави пълна амнистия на участниците в конфликта в Донбас като част от преговорите за прилагането на споразуменията от Минск. "През 2015 г. беше приет законът за амнистия, който не предвижда пълна амнистия. Настоящата дипломация не предвижда пълна амнистия", подчерта той.
В основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас са споразуменията от Минск. Те предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която би трябвало да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статус на определени региони на Донецка и Луганска области. Засега обаче този план остава нереализиран, тъй като украинската страна напълно отказа да се съобрази с политическите точки на споразумението, позовавайки се на нерешени проблеми на сигурността, коментира TACC.
В събота, изказвайки се на форума на Ялтинската европейска стратегия в Киев, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър призова всички точки на Минск да бъдат приложени, включително специалния статут на Донбас, както и амнистията за страните в конфликта.
 

Ключови думи:

Украйна, Донбас, минск
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цял отбор в Украйна е под карантина заради COVID-19

03.06.2020

42
Украйна: Няма спор с България за правата на българската общност

23.05.2020

Обновена

3712 38
Украйна започва разследване срещу бившия вицепрезидент на САЩ

21.05.2020

2956 14

Коментари

Върлаам
снимка на Върлаам

Мнооо важно. Вий гледайте македонците от севера дане се обединят с Албания.

Meto_ot_Interneto

Накратко - Украйна не иска да спазва споразумението от Минск.

майор

И за това, естествено, е виновен Путин ?

ПГеоргиев

Киев не иска по новому, ДНР и ЛНР не могат по старому.

Това според Маркс бе предпоставка за революция.

Ако Волкър е искрен в съветите си за изпълнение на Минските споразумения, то Киев ще или не ще, ще ги изпълни.

Въпросът е дали ДНР и ЛНР ще се съгласят на нещо по-малко от пълна или поне много широка автономия.

В средата на седмицата Денис Пушилин открито заяви, че ДНР иска присъединяване като субект към Руската федерация. По-малкият брат от ЛНР няма да изостане. 

Макар че сега на Москва не и трябва втори и трети Крим и тя ще се придържа към Минските. 

Ако САЩ и Русия се договорят за федерализация на Донбас, по подобие на американските щати или руските АО, то има голяма вероятност бойните действия да се прекратят и да се спре с многото жертви на този конфликт.

Ако Киев се запъне за особен статут и амнистия, то няма как хората в Донбас да заживеят под управлението на централните власти в очакване на арестите си. Армия, милиция, прокуратура, съд, администрация са се клели във вярност на ДНР и ЛНР и са воювали пряко или косвено срещу ВСУ и украинската власт.

Така излиза, че почти 1/3 от жителите трябва да бъдат арестувани за "сепаратизъм."

Няма да има желаещи.

 

майор Цепеняков

"Това според Маркс..."

 

Тц. Това по Ленин.

 

"Ка­ковы, вообще говоря, признаки революционной ситуации? Мы наверное не ошибемся, если укажем следующие три главные признака: 1) Невозможность для господствующих классов сохранить в неизмененном виде свое господство; тот или иной кризис „вер­хов“, кризис политики господствующего класса, создающий трещину, в которую про­рывается недовольство и возмущение угнетенных классов. Для наступления революции обычно бывает недостаточно, чтобы „низы не хотели“, а требуется еще, чтобы „верхи не могли“ жить по-старому. 2) Обострение, выше обычного, нужды и бедствий угне­тенных классов, 3) Значительное повышение, в силу указанных причин, активности масс, в „мирную“ эпоху дающих себя грабить спокойно, а в бурные времена привле­каемых, как всей обстановкой кризиса, так и самими „верхами“, к самостоятельному историческому выступлению.

Без этих объективных изменений, независимых от воли не только отдельных групп и партий, но и отдельных классов, революция - по общему правилу - невозможна. Совокупность этих объективных перемен и называется революционной ситуацией."

Ленин, Полное собрание сочинений, т. 26, с. 218-219.

 

 

 

Begemot
снимка на Begemot

Минските съглашения са мисия невъзможна, или, по нашенски, Пунта Мара. Те са подписани със същите ония, които преди това подписаха гаранции на Янукович, подписаха вечерта, а преврата стана  на следващата сутрин. Не че Янукович е цвете, но това са фактите.

Цялата еуфория около" Крим наш" не може да изкупи стратегическата грешка на Путин да признае преврата, да легитимира новата украинска "власт" и Порошенко, а сега и Зеленски  и да се остави да бъде въвлечен в преговорения процес Мински съглашения, където другите, вкл Украйна,  никога няма да изпълнят  ангажиментите си и никога не са имали това намерение. 

Украйна е жива рана за Русия и колективния Запад ще я възпалява, ще й пуска кръв и ще й сипва сол до откат. Никога няма да се откаже, защото без единство на Украйна, Белорусия и Русия  "Руския мир", руската цивилизация не може да  оцелее.

 

Тодор1

Кратък и много точен коментар.

Да,стратегическа ,огромна грешка на Путин и не само на него ,че изтърваха Украйна .

Спасение скоро не се вижда.

Дори и да възстановят някакви икономически отношения ,украйнските институции ще бъкат от американци ,които ще слага прът в колелата при всеки удобен случай. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Много сте ми странни това, великоруските фундаменталисти. 

Какво точно трябваше да направи Путин, за да не "изгуби" Украйна? 

Какво точно? 

Знам, че няма да отговорите конкретно на въпроса ми, както много пъти сте го правили досега: пляскате някакви възклицания и обвинения, а после се покривате. 

Типично. 

Защото няма какво да отговорите, освен да почнете с глупостите за танкове, за опълченци, готови да превземат Киев, но спрени от недалновидното КБЖ, и т.н.  - все неща, нямащи нищо общо с действителността.

Аман, бе! 

nanyac

Това за бъкащи от американци украински учреждения са малоумни фантазии на руската пропаганда.

Нито будали американци има готови да се загробят там нито Украйна е толкова безценна.

Има други методи за влияние, които са нелицеприятни за руската страна. Например това, че Украйна ще получава американски газ на цена на руския, вместо да замръзне, както предричаха голословно кремълските пропагандони.

 

Относно "грешката" на Путин,

Признаването на законната власт в Киев беше неизбежно, защото ако няма законна власт няма и транзит през тази територия. Така че това не може да бъде грешка.

А всъщност Путин "просрал Украину", защото още през 2008 не се ориентира правилно, не разбра че украинците са на една граница от Европа и не могат да бъдат управлявани с кремълски укази чрез московски марионетки, а през 2014 си помисли, че понеже е много голям може да заграбва територии и това да му се размине.

В наши дни повтаря "грешката" по отношение на Беларус.

А "топлата дружба" с Китай е изцяло нова "грешка" която ще струва на Русия половин Сибир.

 

Наглото поведение на Путин по време на газовата криза и след това през 2014 дава плодове в наши дни.

Продажбите на Газпром падат, въпреки че се полага старание грозният факт да бъде ретуширан и дори скрит.

https://t.me/papagaz/4441

 

Така че дипломатическата мисия на РФ е в ситуация "нема паре - действай" и може да си настоява за автономен Донбас колкото си иска.

Споко

"Продажбите на Газпром падат, въпреки че се полага старание грозният факт да бъде ретуширан и дори скрит."

 

Скриването на грозен факта става чрез тас.

МОСКВА, 10 сентября. /ТАСС/. Доходы "Газпрома" от экспорта газа в январе - июле 2019 года уменьшились на 5,3% по сравнению с показателем за аналогичный период 2018 года и составили $25,74 млрд, говорится в материалах Федеральной таможенной службы (ФТС) России. 

https://tass.ru/ekonomika/6868364

 

И друг ретуширан факт, скрит посредством тас.

МОСКВА, 10 сентября. /ТАСС/. Компании Sakhalin Energy и "Ямал СПГ" в январе - июле 2019 года увеличили доходы от экспорта сжиженного природного газа (СПГ) на 75% по сравнению с показателем за аналогичный период 2018 года. - до $4,961 млрд. Об этом говорится в материалах Федеральной таможенной службы (ФТС) России. Объем экспорта СПГ из России за отчетный период вырос на 62,1% и достиг 34,2 млрд куб. м. https://tass.ru/ekonomika/6868346

ИвКо

Нито будали американци има готови да се загробят там нито Украйна е толкова безценна.

Целта на янките беше да се разбие тандема Русия-Украйна най вече в кооперираните производства и задачата е изпълнена на 100%. Украйна вече не е нужна на никой като държава и леко полека ще започнат да странят от нея, но няма да пропуснат да я издойват при всяка удала се възможност.

Другото е, че Путин колкото и на някои да им се иска не би си позволил такава касапница дето щеше да бъде ако беше приел някаква по мащабна защита на двете самообявили се републики.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×