Медия без
политическа реклама

Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

15 Септ. 2019

Украйна няма да прави промени в своята конституция, които биха се отнасяли до предоставянето на специален статут на Донбас, тъй като този въпрос е регламентиран от реформата на децентрализацията на страната и не планира да използва механизма за пълна амнистия за страните в конфликта като част от Минските споразумения. Това съобщи в събота външният министър на Украйна Вадим Пристейко, цитиран от TACC и Фокус.
"Както е записано в споразуменията от Минск? Там се казва, че ще има реформа на украинското законодателство, която се основава на децентрализация. Ние не правим промени в конституцията, продължаваме пътя на конституционната реформа, а основата е децентрализацията. Ние предлагаме страната, която стои зад линията на съприкосновение да разбере: шансът за тяхното развитие е децентрализация. Ние няма да въвеждаме никакви специални и неспециални статути в конституцията ", подчерта той, говорейки в Киев на форума на Ялтинската европейска стратегия (ЯЕС, (YES на английски – бел. ред.)).
В същото време той добави, че Украйна обмисля възможността за компромиси в закона за специалния статут на Донбас, който действа в страната, но се изисква удължаване на неговото действие. "Нашите депутати имат изключително (трудна) задача - как да променим този закон (относно специалния статут на Донбас) или да напишем нов закон. Има много подробности - докъде можем да стигнем в този закон, какви компромиси могат да бъдат направени и от двете страни", каза Пристейко.
Външният министър отбеляза също, че украинската страна не обмисля възможността да предостави пълна амнистия на участниците в конфликта в Донбас като част от преговорите за прилагането на споразуменията от Минск. "През 2015 г. беше приет законът за амнистия, който не предвижда пълна амнистия. Настоящата дипломация не предвижда пълна амнистия", подчерта той.
В основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас са споразуменията от Минск. Те предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която би трябвало да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статус на определени региони на Донецка и Луганска области. Засега обаче този план остава нереализиран, тъй като украинската страна напълно отказа да се съобрази с политическите точки на споразумението, позовавайки се на нерешени проблеми на сигурността, коментира TACC.
В събота, изказвайки се на форума на Ялтинската европейска стратегия в Киев, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър призова всички точки на Минск да бъдат приложени, включително специалния статут на Донбас, както и амнистията за страните в конфликта.
 

Ключови думи:

Украйна, Донбас, Минск

Още по темата