facebook
twitter

Горещи новини

Турция определи покупката на руските С-400 за „решен въпрос“

Става дума за 4 дивизиона за 2,5 млрд.долара. Под въпрос е покупката на 100 изтребителя F-35 за 10 млрд.долара
1274
БГНЕС архив

Покупката от Турция на руските системи за противоракетна отбрана С-400 е решен въпрос. Сделката не може да бъде отменена“, е заявил турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти след срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, пише „Ведомости“, цитиран от Агенция Фокус.
«Днешната сделка – това е свършена работа и аз не мога да я отменя. Но на мен ми е нужно повече и аз бих предпочел да го купя от своите съюзници», е подчертал той.
Както по-рано е съобщила агенция Bloomberg , САЩ са спрели доставката за Турция на изтребители F-35, тъй като страната реши да купува руските системи С-400. В цялата тази сложна обстановка Турция има договор със САЩ, според който за 10 млрд. щ. долара трябва да получи от тях 100 изтребителя F-35. От Държавния департамент са заявили, че американските санкции могат да засегнат всички покупатели на руските системи С-400. 
Според директора на „Ростех“ Сергей Чемезов, Турция получава четири дивизиона С-400 за два и половина милиарда щатски долара. Първите доставки трябва да се получат през март 2020 година. Ръководителят на „Рособоронэкспорт“ Александър Михеев е съобщил, че първите системи С-400 ще пристигнат в Турция още през 2019 г.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турска подводница покачва напрежението в гръцки териториални води

15.08.2020

969 1
САЩ разполагат допълнително 1000 военни в Полша

15.08.2020

826 14
Пентагонът създаде група за изследване на НЛО

15.08.2020

1149 5

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

:)

 

Както и предсказах.

 

Проблема на американците е, че тяхното оръжие има "кракове" през които  то може да бъде изключвано ако държавата купувач се скара с държавата продавач.

 

Турция не иска такова оръжие пък и помни, че преврата срещу Ердоган се ръководеше от ВВС в Инджирлик, където имаше хора на ЦРУ.

 

Затова на пръв поглед парадоксално предпочита  четири дивизиона С-400 пред 100 бройки Ф-35.  Но само на пръв поглед.

 

Ако Щатите откажат да изпълнят сделката за Ф-35 Турция веднага ще бъде атакувана от преголям брой производители на изтребители - Русия, Франция Швеция, Китай....

 

Саудитите вчера казаха на Тръмп,че ако не им продаде оръжие одма ще си го купят на друго място. И днес виждаме зрелищно клякане от  Тръмп...

 

:))

fierсe
снимка на fierсe

и... тишина.....

а по дороге, мертвые с косами стоят......

нечистая сила..........?

аман бе

1. "...От Държавния департамент са заявили, че американските санкции могат да засегнат всички покупатели на руските системи С-400... "  Някой в редакцията знае ли как е българският синоним на руската думичка "покупатель"? Или както чичко Гугъл преведе, така остава?

2. "...Турция има договор със САЩ, според който за 10 млрд. щ. долара трябва да получи от тях 100 изтребителя F-35..." Т.е. 1 млрд. долара би трябвало да струват 10 F-35. Ние за 1,8 млрд. лв., които са малко повече от 1 млрд. долара се готвим да купим 8 самолета, най-вероятно 2-3 ръка, които далеч не са сходни по бойни характеристики с F-35. Що ли ми липсва точният емотикон?

ata

Офффтопик.  ? Таа снимка се върти месец и кусур под темите за С-400 или триста... а аз всуе чакам мацката, с къса пола, която или ги произвежда или продава,  да я пуснат по сутиен и бикини. ;-)))

Гегата

"за 10 млрд. щ. долара трябва да получи от тях 100 изтребителя F-35" - това прави по 100 милиона долара на 5-то поколение изтребител.

Ние повече от 100 милиона ще вземем 4-то поколение, с вероятност и да е демо версия (Грипен) на изтребител.

Влез или се регистрирай за да коментираш