facebook
twitter

Горещи новини

Тръмп критикува Франция заради митата върху американските вина

1800
EПА/БГНЕС

Държавният глава, който се гордее с факта, че не консумира алкохол, заяви, че ще работи за отварянето на европейския пазар, декларирайки открито, че Париж създава нечестни търговски бариери за износа на американско вино, предаде БГНЕС.

"Франция ни облага с по-високи налози за виното, а ние им вземаме твърде малко за френските вина", заяви Тръмп по телевизия Си Ен Би Си. "Ние също имаме страхотни вина", смята президентът на САЩ.

Вашингтон и Брюксел се подготвят да започнат преговори по търговска сделка в опит да разрешат войната, която Тръмп започна миналата година като наложи мита на стоманата и алуминия. Но официални представители на ЕС многократно са заявявали, че няма да обсъждат земеделието.

Митата на ЕС за внос на вино са доста по-високи от американските налози върху европейските вина, включително тези от Франция, но европейските потребители купуват по-малко от американския продукт.

Франция е основен производител на вина, но като част от 28-членния евроблок не определя самостоятелно търговската си политика или митата

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как Франция стана №1 по производство на футболисти

20.07.2019

ESPN

118
Техеран допусна, че САЩ са свалили свой дрон погрешка

19.07.2019

3324 29
Франция застава зад Кьовеши за европейски главен прокурор

18.07.2019

745 1

Коментари

Страници

Stern

Тръмп да не си играе с митата, а направо да забрани френските вина.

Както забрани Мерцедеси по 5-то авеню.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Като представител на държава-световен жандарм Тръмп иска да няма мита за американските стоки по света, а да има мита за чуждите стоки внасяни в САЩ.

Сега, ако трябва да се придържаме към добрият тон, то това се нарича наглост и безочие, гарантирано с военно пъчене. А ако трябва да използваме разговорен език ще ни накажат незаслужена със замразяване.

Апропо, Тръмп нищо не казва за немските вина.

Може би защото дядо му е емигрирал от Германия и е станал примерен американски гражданин.

Държава "събери чарк", събрани от кол и от въже, но пък най-великата нация.

Нали според стандартите в света, нещо е велико, ако е чистокръвно ? Примерно арабските коне, породата се поддържа чиста за да е качествена.

Защо американците са "карашик", а претендират за съвършенство ?

Augereau

Леле, леле, каква каша ти е в главата....

E66

Хората са го написали:

 

Митата на ЕС за внос на вино са доста по-високи от американските налози върху европейските вина, включително тези от Франция, но европейските потребители купуват по-малко от американския продукт.

Ма то четенето не е като писането...

 

Може за разнообразие да посочиш 4-6 "чистокръвни" държави за да не си умрем прости. 

Muktata
снимка на Muktata

Много смешен плач на Дончу 😁 Калифорня винярд каберне сувиньон , на щанда за вносните вина , го купувам на 4 евро и няколко сантима. На половина на цената на същия клас френски вина. Кво реват ? Какви мита ? Даже им са много ниски митата ! Впрочем това вино само аз го купувам. Винаги има заредени по две бутилки. Като мина след два дни , стои едната. Като мина след десет дни - дозаредили са го заради мен !!! 😄 Освен такива нетрадиционалисти като мен , местните посмъртно няма да купят американски вина /нито австралийски , чилийски , ЮАР и т.н./ А виното верно е хубаво ! Леко пивко , изпипано. Веднъж се зарових да видя кой и къде го прави. Оказаха се ... французи. В Калафоня работят по френски технологии , с френски специалисти . /У нас пример за такава изба е "Старосел" 👍/ ...Така че американските вина са хубави. Но Дончо е нагъл да реве за митата , и в момента техните вина са достъпни на френския пазар , и са на половин цена. Нека да вдигне митата на френските вина ! Износът мигом ще се увеличи на изток. Търговията както и природата , празно не търпи.

Сократ-май

Нали според стандартите в света, нещо е велико, ако е чистокръвно ?

Това правило далеч не е универсално.

Например най-хубавите жени са с примес от бяла и черна кръв, или бяла и жълта.

ЗИП
снимка на ЗИП

Хубавите жени са руси със сини очи ! Без никфи "примеси".

 

Просто въпрос на  вкус бих казал.

 

Иначе  Тръмп нека си реве, забавен е. Китай го отсвири, сега е решил да води война с Брюксел. Нема лошо Брюксел и Вашингтон да се хванат за гушите. Ще бъде зрелище !

 

:)

 

 

dissidentbg

Сам го казваш - въпрос на вкус.

 

За българите, които сме малко по-тъмнокожи, русите жени са по-привлекателни. По принцип важи правилото за привличане на противоположностите. В Скандинавия харесват повече мургавите и много от местните момичета си боядисват косите черни.

 

Мен също русите жени ме привличаха повече, но след дълги години живот в Скандинавия, русите ми омръзнаха. Започнах да ги намирам за безлични. В Скандинавия на русите им казват, че са с общинско оцветяване. И ако говорим истината, те не са руси, а са по-скоро бели.

E66

То май и от жени разбираш колкото от геополитика...

Диагностик

Всички жени са хубави, независимо цвета на очите им.

Мицо

Хубавите жени са руси със сини очи !

Еми да, Терезка и Меркел са същински красавици.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Сега, ако ще се поднасяме, то моята жена е най-хубава, родом е от Нагорни Карабах, върти еднакво добре и мотиката и Калашника, само дето малко трудно е да се разбереш с думи.

Но на външност го докарва на испанка.

А сега сериозно, ако някой проявява интерес по сходна тема, прилагам линк.

http://новости-сша.ru-an.info/новости/кто-будет-уничтожать-американский-капитализм/

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Тръмпкин пак е демонстрирал пълно невежество.

 

Франция не може да налага никакви мита за каквото и да било, включително за вина. Митата ги налага ЕС, в който не само Франция е голям производител на вино, но също Италия, Испания, Португалия.

 

Митата, високи или не, изобщо не пречат на вноса на калифорнийски вина - може да ги намерите във всички супермаркети. Ако има потребителски интерес, без никакво колебание ще бъдат внесени необходимите количества, за да го задоволят.

В това отношение французите не могат да бъдат упреквани в нетолерантност и протекционизъм. Макар да имат предостатъчно вино (огромни излишъци), те внасят от много други, близки и далечни, страни, включително България (при това съвсем не само евтини).

 

Съвременният потребител винаги търси нещо ново,  съответно търговците му го предлагат. За тях са важни оборотът и печалбата.

dissidentbg

Изредил си 4 държави.

 

Знаеш ли, че преди години България бе на 4-то място в Света по износ на вино?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

В алтернативната вселена, която ти обитаваш, може и още да е.😂

 

В нормалния свят никога не е била.

dissidentbg

Св. Ихтамнетий, във вселената в която живея и съм го видял с очите си. Както препълнените безкарайни щандове с български вина в Англия около 1990г, така и изчезването им в краят на 90-те, за да се стигне до няколко бутилки българско вино в голям супермаркет в днешно време.

Гласът

 Както препълнените безкарайни щандове с български вина в Англия около 1990г

Това вече си го измисли. През 1990 България изнасяше точно една марка вино, "Тракия", в три разновидности "каберне совиньон", "мерло" и "шардоне". Вярно, че ги имаше в повечето супермаркети в Англия и САЩ, в тази част на щандовете, където се продаваше най-евтиното вино, но тогава щандовете за вино в тези две страни бяха малки сравнени с днешните (последното между другото е вярно и за щандовете за сирна и кисело мляко). 

Със стойността на виното, което България изнасяше тогава, $160 милиона ($320 милиона в днешни цени), днес България щеше да се нареди едва на 17-то място в износа на вино. Просто международната търговия (и консумация) на вино нарастна силно за последните 30 години (заедно с размера на щандовте за вино в Англия и САЩ). 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Като представител на държава-световен жандарм Тръмп иска да няма мита за американските стоки по света, а да има мита за чуждите стоки внасяни в САЩ.

Сега, ако трябва да се придържаме към добрият тон, то това се нарича наглост и безочие, гарантирано с военно пъчене. А ако трябва да използваме разговорен език ще ни накажат незаслужена със замразяване.

Не, това се нарича опит за балансиране на търговския оборот между САЩ и другите държави.

Поинтересувайте се какво е салдото в търговията между САЩ и Франция. Както и между САЩ и другите страни от ЕС.

 

Требе да се чете.

Да се чете требе.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

По време на срещата си с Тръмп председателят на ЕК г-н Юнкер му предостави убедителни доказателства, че САЩ са на плюс от търговията с ЕС.

При съвременната глобализирана търговия, доминирана от мултинационални и транснационални компании, изчисленията на баланса са доста по-сложни. И не се правят както през 19. век, по времето на националните държави - внесено от Франция/изнесено във Франция.

dissidentbg

А ти по-добре прочети какво е това СВОБОДНА търговия и какви са принципите на World Trade Organization (WTO) и предшественика й General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). И най-важното, защо и кой бе в основата на създаването. 

годю

Държавният глава, който се гордее с факта, че не консумира алкохол...

Е сега разбрахте ли защо е толкова алтав?

Сгугню
снимка на Сгугню

Знаеш ли, че преди години България бе на 4-то място в Света по износ на вино?

Абе може ли некакъв линк или източник на тая впечатляюща информация, дето току обикаля из нашия нет.

dissidentbg

Информацията ми е предимно от източници на английски. Трябва да знаеш езика за да разбереш, а и сам можеш да намериш информация.

 

Bulgaria was the world's fourth largest wine exporter in 1980s, but the industry declined after the collapse of communism.

 

Bulgaria was the world’s second-largest wine producer in the 1980s.

 

In the 1980s Bulgarian Cabernet Sauvignon at two pounds a bottle was a favourite at British dinner parties.

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

По време на срещата си с Тръмп председателят на ЕК г-н Юнкер му предостави убедителни доказателства, че САЩ са на плюс от търговията с ЕС.

При съвременната глобализирана търговия, доминирана от мултинационални и транснационални компании, изчисленията на баланса са доста по-сложни. И не се правят както през 19. век, по времето на националните държави - внесено от Франция/изнесено във Франция.

Ми де да знам - ето тука https://www.cia.gov/library/publications/the-world...

е посочено, че износът на ЕС за страни извън съюза е 1 929 млрд., от които 20.7% в посока САЩ или  399 млрд., а пък вноса е 1 895 млрд., като от САЩ е 14.5% или  275 млрд.

Тоест, положителното салдо на ЕС в търговията със САЩ е 124 млрд.

 

Ама кво е имал предвид Юнкер не мога да гадая.

Сгугню
снимка на Сгугню

А ти по-добре прочети какво е това СВОБОДНА търговия и какви са принципите на World Trade Organization (WTO) и предшественика й General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). И най-важното, защо и кой бе в основата на създаването. 

Наясно съм с тия неща. Но ситуацията в момента е променена и САЩ определено търпят големи загуби от настоящото състояние на нещата.

И Тръмп се опитва да оправи нещата, според доколкото му стигат силите и акъла.

 

Според теб, не би трябвало да го прави, така ли?

Трябва да остави САЩ да продължават да губят и да затъват?

dissidentbg

Не става въпрос за загуби, а за това че в САЩ вече не се произвежда.

 

В последните години САЩ страдат от т.н. Холандски синдром. Икономика основаваща се на един продукт и за тях това е долара. Реализират ОГРОМНИ печалби от това, че долара е световна валута и престанаха да работят и произвеждат. Търговският им баланс е на МИНУС 900 милиарда долара ВСЯКА година. Веднага възниква въпрос: Откъде идват тези близо трилион долара за да купуват стока от други държави?

Отговора е елементарен. Печелят от световната търговия, която е в долари и от МВФ, който дава заеми САМО в долари.

При всяка транзакция, покупка-продажба, американските банки печелят. Само за пример. Ситито в Лондон, където работят около 400 хилдяди, на ден осъществява транзакции за 1.8 трилиона доларов еквивалент и на година печели над 50 милиарда долара. За американските банки за година печалбата е в много трилиони долара.

Сгугню
снимка на Сгугню

Информацията ми е предимно от източници на английски. Трябва да знаеш езика за да разбереш, а и сам можеш да намериш информация.

 

Bulgaria was the world's fourth largest wine exporter in 1980s, but the industry declined after the collapse of communism.

 

Bulgaria was the world’s second-largest wine producer in the 1980s.

 

In the 1980s Bulgarian Cabernet Sauvignon at two pounds a bottle was a favourite at British dinner parties.

Горе-долу го разбирам, с оглед на това, че работя с този език всеки ден, пък и съм живял в англоезична държава.

Съмненията ми се облягат на факта, че никога не сме били в четворката на производителите на вино, как бихме могли да сме в четворката по износ.

Ще поровя, но ми изглежда на поредната градска легенда за славното минало на българската икономика през соца.

dissidentbg

Сгугню, така е. горе-долу го разбираш.

 

"Съмненията ми се облягат на факта, че никога не сме били в четворката на производителите на вино"

А е казано:

Bulgaria was the world’s second-largest wine producer in the 1980s. - България бе втора в Света по производство на вино през 1980-те.

 

А по износ бе на 4-то място. Вярно е, че близо 90% от износа е бил за СССР.

 

 

Iezuit
снимка на Iezuit

Сгуг, в една случайно попаднала ми сомелиерска книга на английски (издавана може би преди 15-20 години) това за 4 (или второ, не съм сигурен) място наистина го пише. Не помня точния текст, но цитатът е факт...

И аз не виждам как може да сме произвеждали повече вино от нйкой от утвърдените производители - Италия, Испания, Франция - но... според тях е било така.

Гласът

Bulgaria was the world’s second-largest wine producer in the 1980s. - България бе втора в Света по производство на вино през 1980-те.

Това е просто абсурдно. Обикновени пропагандистски глупости. България няма нито размерите нито традициите някога да е била №2 в призводството на вино. Ето ясни и обективни данни за световното призводство. През 1990 България дори не е била в първите 10 производители. 

 

Данни за световните лидери:

https://www.wsetglobal.com/media/3009/wine-product...

 

За България:

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=...

 

През 1990 България е произвеждала около 2 милиона хектолитра вино. №10 в класацията тогава е била НР Китай с около 6 милиона хектолитра.

 

Един от досдните проблеми в България е липсата на реална представа за това как България се сравнява и се е сравнявала с останалия свят през години. Тези представи варират от нихилизъм до смехотворна грандомания. Всичко това пречи на страната. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×