facebook
twitter

Горещи новини

Световната продажба на оръжие е скочила с 5 на сто

Пазарът е доминиран от САЩ, следвани от Русия, Великобритания и Франция
589
Lockheed Martin
Локхийд Мартин остава най-големия производител на оръжие в света

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), ;итиран от БГНЕС.

Оборотът на 100-те най-големи производители на оръжие е достигнал 420 милиарда долара, благодарение в голяма степен на американския пазар, се казва в документа. Само американските производители представляват 59% от пазара и имат оборот от 246 милиарда долара, което е със 7,2% повече спрямо предходната година.

"Това е значително увеличение за една година, като се има предвид вече високите нива на комбинирани продажби на оръжие в САЩ", заяви Ауд Флерант, директор на програмата за оръжия и военни разходи на SIPRI. Американските фирми се възползваха от решението на администрацията на Тръмп да модернизира въоръжените си сили, за да затвърди позициите си срещу Китай и Русия.

Русия е на второ място в класацията за производство на оръжие с 8,6% от пазара, малко преди Обединеното кралство с 8,4% и Франция с 5,5%.

Проучването не включва Китай, за който няма достатъчно данни, но изследванията на SIPRI показват, че има между 3 и 7 китайски предприятия в топ 100 на производителите на оръжие.

Две големи европейски компании, Airbus и MBDA, също отговарят на "търсенето поради продължаващи въоръжени конфликти и сериозно напрежение в няколко региона", добави Флерант.

Китай изразходва 1.9% от брутния си вътрешен продукт за отбрана всяка година от 2013-та насам. Най-високо класираната руска фирма Алмаз-Антей, която е на девето място в списъка с оборот от 9,6 милиарда долара – 18% повече спрямо предходната година.

"Това увеличение се основава не само на силното вътрешно търсене, но и на продължаващия растеж на продажбите на оръжие за други страни, по-специално износа на системата за противовъздушна отбрана С-400", се казва в доклада. Един от купувачите на тази система е членът на НАТО Турция, която сключи сделката въпреки заплахата от американски санкции.

Турската оръжейна промишленост има два предприятия в топ 100 и оборот от 2,8 милиарда долара, което е с 22% повече спрямо предходната година.

Най-големият производител на оръжие в света от 2009-та година досега остава американската фирма Lockheed Martin, чиито оборот миналата година е 47,3 милиарда долара. Само продажбите на фирмата представляват 11% от световния пазар. От нея България купи 8 изтребители F 16 и плати веднага 2,2 млрд.лв..

Ключови думи:

оръжие, пазар, САЩ, Русия
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия обяви пълна забрана за влизането на китайци в страната

18.02.2020

1975 25
Шойгу: САЩ ограбват нефтените богатства на Сирия

18.02.2020

3477 41
Холандски съд: Русия да плати $ 50 млрд. на акционерите в „Юкос“

18.02.2020

5369 84

Коментари

Хулиган

Най-големият производител на оръжие в света ...остава американската фирма Lockheed Martin, чиито оборот миналата година е 47,3 милиарда долара...От нея България купи 8 изтребители F 16 и плати веднага 2,2 млрд.лв.

Засега тези пари са на отговорно безлихвено пазене и чак след 5 години Локхийд ще може да ги включи за съревнованието.

Стига да свари навреме с доставката...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-p...

Гого

"Si vis pacem, parabellum!"

 

ПГеоргиев

Русия е далеч назад във финансово отношение, макар и втора в ранглистата.

Средно годишно Русия продава оръжие за около 15 милиарда (по данни на руската статистика). За 2018 13,8 милиарда. При шесто място по абсолютна стойност на военните разходи и десето по % от БВП.

Най-зле е била около 1999, когато е имала износ едва за 2-3 милиарда.

След като идва Путин и държавата започва да се стабилизира политически и икономически, ръста на продажбите се увеличава.

Сега имат сумарен портфейл за  230 милиарда и поръчки за 160 милиарда, според Александър Михеев, директор на Рособоронэкспорт.

Много страни искат и поръчват въоръжение от Русия, но под натиск и заплахи за санкции от САЩ или се отказват, или замразяват поръчките.

Малко са тези, които се опълчват на заплахите и продължават сделките - Турция, Египет, Сърбия.

Според Defense News, през юли китайски компании за пръв път са влезли в Топ 100 на най-големите доставчици на оръжие. Иначе китайците гледат да са повече в сянка и тихомълком си въртят бизнеса.

Сгугню
снимка на Сгугню

Пазарът е доминиран от САЩ, следвани от Русия, Великобритания и Франция

Тц-тц-тц!

Дори в единственото производство, в което е на световно ниво, Русия на Путин не е първа!

Мъка!

Интервал

WS Teleshop НАТО не работи за Русия, все пак. Страхуването, санкциите и поддържането на "правилните" режими дава добър резултат. Ние как си взехме изгодно* самолети със 100% предплата и доставка някъде в бъдещето :) Русия е много назад в тези демократични практики.

*изгодно за кого?

Любопитkо

"...Русия на Путин..."

Ох,  клишарче маминоо....

Калпазанче

За децата е ясна картинката. Вероятно физическия обем на руския износ е съпоставим с американския. Разликата е в цените, политзабраните и рекетьорство срещу съюзници. Ползва се  и "калъча" и моркова... 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Големите бели чичковци продават оръжия  на туземците, които се избиват помежду си.

 

А редовно вместо да утилизират старите си оръжия ги метат по същите тези туземци.

 

:)

inventus

Никога не са замирали тези продажби но след разместването на пластовете през деветдесетте години държавите започнаха бясно превъоръжаване. И темповете растат. А ние точно тогава рязахме оръжия и ликвидирахме военни поделения. И така до ден днешен. Да ни се чуди човек на акъла.Казано е. Тези които си претопиха оръжията за плугове сега орат на тези дето не си ги претопиха. А ние и плугове не направихме. С голи ръце и нокти и зъби ще им орем сега.

Влез или се регистрирай за да коментираш