Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия и Турция подписаха девет споразумения за сътрудничество в различни области

07 Окт. 2019

Заседанието на Съвета за сътрудничество между Сърбия и Турция в Белград завърши с подписването на девет споразумения, обхващащи различни области от отбраната до образованието, икономиката и съвременните технологии, съобщи агенция "Фокус", като цитира ТАСС. Информационната агенция на Русия се опира на изявлението на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.
"Подписахме девет споразумения. Заседанието на съвета беше много ползотворно и ефективно", заяви турският лидер. Според него подписаните документи „се отнасят до проекти в областта на отбраната, образованието, икономиката и съвременните технологии“. Съгласно думите на Ердоган, "резултатите от посещението са откриването на шест нови фабрики от автомобилостроене до текстил".
От своя страна президентът на Сърбия похвали турско-сръбското сътрудничество, като го нарече "най-успешното в историята на страните". "Приключихме войните си с турците. Сега искаме да изградим отношения", цитира агенцията думите на Вучич.
Събеседниците заявиха, че възнамеряват да увеличат съществуващия търговски оборот (1,2 милиарда евро през 2018 г.) до 2 милиарда в краткосрочен план и до 5 милиарда в дългосрочен план.
Турският президент е на двудневно посещение в Сърбия. Програмата от първия ден на пътуването включва преговори с държавния глава на Сърбия Александър Вучич и съвместно заседание на Съвета за сътрудничество между двете страни. Освен това президентите ще присъстват на церемонията по полагането на първа копка на магистралата Белград-Сараево.
 

Още по темата