Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стреляха с гранатомет по украинска телевизия

13 Юли 2019
Национална полиция

Неизвестни лица са стреляли с гранатомет по сградата на украинска телевизия в Киев, предаде Дарик радио, като се позова на международни информационни агенции. Няма пострадали хора, но на сградата са нанесени щети. Властите определят нападението като терористичен акт.

Целта на нападението е бил телевизионният канал "112 Украйна", сочен за проруски.

По-рано тази седмица главната прокуратура на страната заплаши телевизията с правни действия, ако излъчи новия документален филм на режисьора Оливър Стоун, който включва интервю с руския президент Владимир Путин. Филмът, посветен на протестите на Майдана от 2014 година, е критикуван в Украйна, тъй като според мнозина застава на страната на руското правителство.

Новинарският канал "112 Украйна" е собственост на Тарас Козак, който е сред кандидатите за депутати от листата на опозиционната проруска партия "Опозиционен блок",  организирана от  олигарха Виктор Медведчук. Той е свързан с руския президент Владимир Путин и е в санкционния списък на САЩ от 2014 година, добавя Дарик.

Ден преди нападението телевизията поиска от полицията да защити журналистите й от заплахи, отправяни "радикализирани националисти", които се опитвали да повлияят на редакционните решения.

Още по темата