facebook
twitter

Горещи новини

Страсбург: Журналистите трябва да имат достъп до бежански центрове

173
Светослав Терзиев

Журналистите трябва да имат достъп до бежански центрове, това е гарантирано от чл.10 от Европейската конвенция за човешките права, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Магистратите се произнесоха по дело, заведено от унгарски журналист, на когото властите отказват достъп до център за настаняване на имигранти в Дебрецен.

Ийеш Суровец е работи за интернет сайта abcug.hu и през септември 2015 г. подава молба до имиграционните власти да му предоставят достъп до центъра с цел да напише доклад за условията на търсещите убежище. В молбата си уточнява, че ще провежда интервюта и ще прави снимки, но само на тези лица, които изразят предварително писмено съгласие да бъдат снимани.

Искането му е отхвърлено по причини, свързани с личния живот и сигурността на лицата, търсещи убежище. По-специално отказът е заради това, че много от хората в центровете за настаняване са избягали от някаква форма на преследване и следователно могат да бъдат изложени на риск, ако бъдат показани в медиите.

Суровец обжалва решението, но административният съд обявява жалбата му за недопустима, тъй като отказът не е индивидуален административен акт съгласно съответното вътрешно законодателство и поради това не подлежи на съдебен контрол.

Съдът в Страсбург приема, че осигуряването на възможността на журналистите да извършват изследователска работа е съществена част от правото на свобода на медиите. Създаването на пречки пред техния достъп до информация би могло да ги обезкуражи или дори да им попречи да предоставят точна и достоверна информация на обществеността.

Все още няма коментари

Още

ВАС отказа регистрация на еднополов брак

12.12.2019

1803 34
БСП предлага съдът да контролира прокуратурата

29.11.2019

617 36
Съд проверява дали заседателка по делото "Иванчева" е в ГЕРБ

Влез или се регистрирай за да коментираш

×