facebook
twitter

Горещи новини

Столична община започва ремонт на Царските конюшни вместо МВР

317
Илияна Кирилова

Столичната община започва ремонт на покрива на опожарената част от Царските конюшни в София. Утре изтича срокът, в който собствениците трябва да изградят временно покритие, съобщава  БНТ.

По предварителни разчети ремонтът ще струва на общината около 100 000 лв., но от пожара досега вече са инвестирани около 15 000 лв. по обезопасяването на сградата.

Около 70% от опожарената част на Царските конюшни са на МВР, а останалите 30% – на частна фирма. Столичната община пристъпва към този ремонт тъй като процедурата, по която трябва да го направи МВР, е много по-дълга, а зимата идва. Ниските температури и снегът водят до опасност от по-нататъшно разрушаване на сградата без покрив.

От БНТ е изпратено запитване до пресцентъра на МВР защо досега не са предприети действия за ремонта на конюшните, но до тази вечер отговори не са получени.

Обяснения са дали от Столичната община:

„Комплексът вече е обявен за недвижима културна ценност от "местно значение", което само по себе си вече гарантира, че той ще бъде запазен и поддържан в автентичния му вид. Желанието на институциите е той да получи и по-висок статут – от "Национално значение". Но все още има пречки затова. Една от тях е, че трябва да бъдат извършени пълни проучвания на комплекса и съставните му елементи. Той се състои от 34 сгради. Към днешна дата е предоставена информация само за някои от собствениците им. Документи и проекти за Царския гараж също не са открити. По всичко личи, че още дълго ще следим развоя на събитията около Царските конюшни.”

Общината обезопасява и ремонтира, а МВР и частната фирма плащат фактурите без възражение. Така от дирекция "Общински строителен контрол" обясняват отношенията си собствениците на опожарената част от Царските конюшни.

„И се наложи с тяхно съгласие и знание, да го направим ние, тъй като нашата процедура е максимално бърза. Изпълнихме за наша сметка това ограждение. И мрежа сложихме, този тунел, който трябваше да се изгради и сме предявили сумите, за да бъдат възстановени”, обясни арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол".

Утре предстои последната инспекция преди ремонта. Тя трябва да установи дали собствениците все пак не са изградили сами временния покрив.

„Покривът се прави само за да се спрат течовете вътре и нищо повече. Ние няма да укрепваме сградата, няма да правим никакви действия по отношение на това каква ще бъде тя. Оттук нататък всичко това трябва да бъде проект”, добави Калинов.

Според него досега не е имало причина за налагане на глоби на собствениците. Били добросъвестни. Това, което са направили 4 месеца след пожара, е да възложат конструктивна експертиза за обекта.

Все още няма коментари

Още

София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

367 1
Най-богатата община плаща мизерно на медсестрите в яслите
Първите дни на акция "Зима" започнаха с над 17 000 фиша

13.11.2019

602 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×