Медия без
политическа реклама

Срещата на ЕС затвърди различията по избора на председател на ЕК

29 Май 2019
БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз се събраха снощи на извънредна среща на върха в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и разпределението на водещите постове в съюза, предава БНТ. Конкретни имена обаче не бяха обсъждани, те ще бъдат обект на разговорите на следващата среща на върха през юни. Дебатите снощи затвърдиха различията за процедурата по избора на председател на Европейската комисия.

Преди срещата вчера Европейският парламент потвърди позицията си, че очаква от лидерите на ЕС да уважат процедурата за водещите кандидати и да изберат един от тях за наследник на Жан-Клод Юнкер. Кандидатите са Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вестегер от АЛДЕ. 

Не искам да говоря за един или друг кандидат, партиите се ограничиха в тази логика на водещите кандидати и сега се мерят име срещу име. Аз не искам да участвам в тази логика на партиите. По-скоро ще поканя всички да търсят този консенсус, който е добър за Европа, обяви френският президент Еманюел Макрон.

Доналд Туск ще се опита пред следващите дни да търси консенсус между държавите и между Европейския съвет и Европейския парламент. Конкретни имена ще се обсъждат на срещата на върха през юни. "Договорите казват ясно - Европейският съвет трябва да направи предложение, Европейският парламент да го гласува. Бъдещият президент на Комисията трябва да бъде подкрепен с квалифицирано мнозинство в Съвета и с мнозинство в Европейския парламент", каза Туск. Той се надява поне две от топ позициите в Европа за бъдат за жени.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата